City Mall va fi scos la vânzare, la licitaţia reprogramată pe 20 aprilie, la un preţ de pornire de 29,5 milioane de euro, faţă de 33 milioane de euro cât voiau să obţină lichidatorii centrului comercial la prima licitaţie, din 31 martie, de care însă nu a fost interesat niciun investitor.

17385-city_mall_77111800.jpgDocumentaţia de înscriere la licitaţie va trebui depusă până la 18 aprilie, potrivit unui anunţ al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Prima licitaţie, stabilită pentru 31 martie, nu a avut loc deoarece niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.

Potrivit CITR, în funcţie de cererea şi oferta din prima licitaţie vor fi organizate alte licitaţii până în iunie.

CITR anunţa în februarie, când a publicat data primei licitaţii, că mai multe fonduri de investiţii, investitori din real estate şi dezvoltatori de mall-uri şi-au exprimat interesul de a participa la licitaţie. Oferta de vânzare a fost promovată prin intermediul CB Richard Ellis Group şi Colliers International.

Centrul comercial a intrat în faliment în luna noiembrie a anului trecut, principala cauză fiind imposibilitatea firmei care îl deţine, Victoria Holding (parte a fondului australian de investiţii APN European Retail Trust), de a rambursa creditele contractate pentru achiziţia City Mall, în 2006. La vremea respectivă, fondul a plătit pentru cumpărarea mall-ului peste 100 milioane de euro. Fondul australian este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei.

Potrivit tabelului preliminar de creanţe prezentat de administratorul judiciar, cele trei bănci finanţatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit Ţiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).

În total, cele trei instituţii de credit au împrumutat Victoria Holding cu 67,3 milioane de euro, pentru finanţarea achiziţiei centrului comercial şi pentru construcţia unei parcări.

Diferiţii furnizori de servicii şi alţi parteneri de afaceri ai firmei, încadraţi în categoria creditorilor chirografari (creditori pe baza unui act sub semnătură privată), care nu au garanţii, au de recuperat 141,3 milioane lei (33 milioane de euro). Printre acest tip de creditori înregistraţi în tabelul preliminar al creanţelor se numără APN European Retail Trust, proprietarul mall-ului, care are de recuperat 65 milioane de lei (15 milioane de euro), dar şi firma Porolis Expert, parte a fondului, cu 67 milioane de lei (16 milioane de euro).

City Mall are o suprafaţă totală de 38.000 metri pătraţi, structurată pe trei subsoluri, parter şi patru etaje, oferind o suprafaţă de închiriat de 19.000 metri pătraţi. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema.


Sursa

5 April 2011