Statul este obligat să plătească 3,6 mil. euro în urma proceselor de anul trecut. Valoarea este însă cu mult mai mică decât în 2008, când era vorba de peste 12 mil. euro.

16057-132504maxim.jpgÎn ciuda tuturor eforturilor depuse de autorităţile române şi oficialii europeni, statul are de plătit 3,6 mil. euro în urma condamnărilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), obiectul despăgubirilor fiind în cea mai mare parte legat de dreptul de proprietate.

Precizând că suma este cu mult mai mică decât în anii precedenţi

(8 mil. euro în 2007 şi câte 12 mil. euro în 2008 şi 2009), Horaţiu Răzvan Radu, agentul României la CEDO, a explicat că sentinţele privesc aceleaşi probleme ca şi în trecut, respectiv cele legate de dreptul de proprietate, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, durata procedurilor judiciare şi condiţiile de detenţie din penitenciare. "România nu a avut probleme calitative, ci cantitative la CEDO, nelegate de încălcări grave ale drepturilor omului, ci mai degrabă de nereuşita unor reforme post-comuniste", a apreciat Radu, adăugând că aceasta este o trăsătură a statelor fost comuniste.

Precizând că numărul de cauze câştigate de România la CEDO a crescut, Horaţiu Radu s-a arătat optimist în această privinţă, susţinând că numărul de plângeri şi de condamnări ale Curţii împotriva României va scădea şi mai mult.

Dacă nu ne rezolvăm problemele, vom fi "bombardaţi" cu procese

Agentul României la CEDO a amintit că un grup de lucru al primului-ministru a fost constituit în luna decembrie pentru a rezolva problemele sesizate în hotărârea-pilot a CEDO Atanasiu şi alţii contra României, un proiect de lege fiind în curs de elaborare. El a avertizat că în cazul în care România nu îşi rezolvă problemele, va fi "bombardată" cu condamnări în cazuri legate de restituirea proprietăţilor. "În acest grup de lucru, cel mai important rol îl are Autoritatea Naţională privind Restituirea Proprietăţilor, pentru că ei sunt gestionarii subiectului. Ei fac parte din MFP. De asemenea, MFP are un rol esenţial pentru că ei ştiu ce resurse bugetare disponibile are România. După ce se va redacta un proiect de lege sau vor fi adoptate câteva piste de acţiune, acestea vor fi supuse în dezbatere publică, pentru că dorinţa este ca rezolvarea problemei să fie făcută în trei etape: redactarea proiectelor de lege, dezbaterea publică, introducerea lor în Parlament", a explicat, citat de Mediafax, Răzvan-Horaţiu Radu, arătându-se optimist în privinţa respectării termenului de 18 luni impus de Curte.

În luna octombrie, CEDO a obligat statul român ca în maximum 18 luni să schimbe legislaţia, astfel încât retrocedarea imobilelor şi măsurile compensatorii să fie cu adevărat posibile. Până la remedierea neajunsurilor, toate cauzele similare au fost suspendate.

Reiterând că modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, magistraţii au conchis că legislaţia precară este o problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari.

În ţara noastră, despăgubirile foştilor proprietari ale căror case au fost naţionalizate de regimul comunist se realizează în baza Legii 247/2005, care a fost vehement criticată încă de la apariţie din cauza inaplicabilităţii ei. Reproşurile adresate de CEDO statului român priveau adoptarea unor acte normative contradictorii, lipsite de claritate şi coerenţă, precum şi încălcarea de către organele administraţiei publice a hotărârii judecătoreşti care dispunea restituirea în natură către fostul proprietar, prin vânzarea imobilelor către chiriaşi, fără a se verifica situaţia juridică a acestora.

Mai mult, CEDO a observat că funcţionarea efectivă a Fondului implică parcurgerea prealabilă a unor operaţiuni care nu au fost încă finalizate, în vederea realizării cotării la Bursă.

Statul român este obligat ca în maximum 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.


Sursa

18 January 2011