Ultimele luni din an reprezintă o alegere bună pentru cei care doresc să vândă o proprietate? Este o întrebare pe care și-o pun mulți vânzători. Tendința ar fi să credem că cei mai mulți clienți se pregătesc de sărbători si amână cumpărarea pentru anul ce vine, specialiștii ne contrazic însă. IMOPEDIA.ro a stat de vorbă cu mai mulți cunoscători ai pieței și vă prezintă păreri avizate. 

Este finalul anului un moment bun pentru vânzarea unei proprietăți?Este finalul anului un moment bun pentru cei care vor să vândă? 

“Lunile septembrie-noiembrie ale fiecărui an sunt considerate luni bune pentru vânzarea unei locuințe. Cererea crește față de perioada verii și atunci când este cerere mai mare decât perioada anterioară este recomandată punerea în vânzare a locuinței” explică Cristi Stanciu, owner Realkom.

De ce este finalul anului o perioada bună pentru vânzări?

“Cumpărătorii revin din vacanțe și mai ales după începerea școlii încep să devină mai activi în piață și să fie mult mai hotărâți să închidă tranzacțiile de achiziție deoarece nu mai au niciun motiv care să îi facă să amâne.

Există și tipul de cumpărător în această perioadă și mai ales în apropiere de luna decembrie care își face planul să sărbătorească Anul nou sau Crăciunul în casă nouă.

Luna decembrie este o lună interesantă, dar numai pentru cine a pornit la drum din timp, octombrie-noiembrie. Este o lună în care se finalizează tranzacții începute in lunile antrerioare și este o luna foarte scurtă, dar foarte intensa” completează Claudiu Hațegan, owner Klauss&Partners. 

Cu cât cresc vânzările la final de an față de perioada verii?

“Nu știu dacă febra cumpărăturilor de sărbători duce la creșterea vânzărilor, dar cert este că până pe 15 decembrie există statistic o creștere cu până la 15% mai mare a achizițiilor imobiliare. În perioada aceasta, am observat o creștere a proprietăților destinate investițiilor, asta și datorită randamentului care este mai bun decât cel oferit de instituțiile financiare din România” este de părere Lucian Olariu, Owner Olimob.

Cum arată dinamica prețurilor la finalul anului?

“Dinamica este interesantă, deoarece distanța dintre cerere și ofertă este mai mică datorită motivației clienților de a încheia o tranzacție până la sfârșitul anului. Astfel, pe de o parte, vânzatorii își setează prețul în funcție de bugetele cumpărătorilor, pe de alta parte, cumpărătorii care întâlnesc o locuință la un preț corect fac pasul decisiv” susține Nistor Bocaneală, owner 195.ro Imobiliare. 

Care sunt în general cele mai căutate proprietăți? 

“Cumpărătorii caută cu precădere garsoniere și apartamente de două camere situate cât mai aproape de zonele de office, proprietăți ce pot fi ușor închiriate și eventual ușor revândute” răspunde Lucian Olariu, Owner Olimob.

Recomandați clienților să aștepte finalul anului pentru vânzarea unei locuințe?

“Cea mai bună perioadă de vânzare a unei locuințe este determinată de nevoia pe care o are un vânzător. Dacă nevoia vânzarii unui imobil a ajuns la un nivel maxim, putem considera că orice perioadă a anului este bună, depinde de fiecare vânzător în parte. Să nu uităm totuși că și prețul solicitat este un factor foarte important, indiferent de perioada din an în care ne aflăm” afirmă Cristi Stanciu, owner Realkom.

 Este sfârșitul anului o perioadă bună și pentru vânzarea terenurilor?

 “La finalul ultimilor ani, s-a constatat o creștere semnificativă, aproximativ 15-20%,  a vânzărilor de case și terenuri destinate construirii sau amenajării de locuințe. Clienții se grăbesc să cumpere acum, deoarece pot folosi perioada rece pentru a obține avizele și autorizațiile de care au nevoie, astfel încât în primăvară să poată demara lucrările de construcție” arată într-un interviu pentru IMOPEDIA.ro, Nistor Bocaneală, owner 195.ro Imobiliare.

  Cum apreciați anul 2016 din punct de vedere al vânzărilor?

 Putem spune după o analiză pe anul 2016 până în acest moment că piața este într-o ușoară creștere și că sfârșitul acestui an este o perioadă propice pentru cumpărare și închiriere deoarece anul 2017 posibil să aducă o creștere ascendentă a prețurilor, plus că în zona de Nord urmează a fi puse spre vânzare mai multe imobile noi, ceea ce va duce la o creștere a tranzacțiilor în luna decembrie și începutul anului 2017, conchide Cristina Pavel, owner Pavel Imobiliare

2 noiembrie 2016