0-135-batrani_northfoto.jpg Batranii care vor sa-si vanda apartamentul cu conditia de a fi intretinuti pe parcursul vietii trebuie sa stie ca pot apela pentru consiliere la Serviciul de Autoritate Tutelara din cadrul fiecarei primarii de sector. Ei vor primi sfaturi cu privire la clauzele pe care sa le prevada contractul si vor fi insotiti la notar in momentul in care acesta va fi semnat. Daca batranii sunt neglijati, autoritatea poate sesiza instanta si, astfel, contractul poate fi reziliat.

Opt contracte pe luna, in sectorul 6

Cele mai multe cereri de asistenta pentru incheierea contractului, de aproximativ opt pe luna, se inregistreaza in sectorul 6, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).

Motivele pentru care batranii isi vand apartamentele ca sa fie intretinuti sunt multiple: majoritatea au pensii mici,  nu se pot intretine si nici nu au pe cineva care sa le poarte de grija. De asemenea, unii doresc sa nu aiba probleme la succesiune atunci cand  contractul este incheiat cu unul dintre copii.

„Multi au pensii de doua-trei milioane si, atunci, acest contract le asigura o batranete linistita. Sunt si batrani care solicita de la viitorii mostenitori o renta viagera. Multi ar vrea sa incheie un astfel de contract, dar le este teama. Sunt foarte sceptici si se gandesc ca vor fi aruncati in strada”, declara Crina Zaman, inspector DGASPC.

Autoritatea Tutelara a Primariei Sectorului 1 a incheiat, in 2006, sapte astfel de contracte, la Primaria Sectorului 2 au fost inregistrate 45 de contracte anul trecut si patru anul acesta, iar in sectorul 3 au fost incheiate 45 anul trecut. De asemenea, in sectorul 4 au fost doar cinci batrani care au incheiat astfel de contracte.  

Documente necesare

Pentru incheierea contractului de instrainare a locuintei cu clauza de intretinere trebuie parcurse mai multe etape. Batranul va face o solicitare la Autoritatea Tutelara si va prezenta urmatoarele acte: expertiza medico-legala de la Institutul Medico-Legal Bucuresti, din care sa rezulte ca are discernamant, copie de pe actul de proprietate al apartamentului, copii ale actelor de stare civila si identitate ale celor doua parti, dovezi privind veniturile ambelor parti, acte medicale privind starea de sanatate a persoanelor care vor asigura intretinerea, eliberate de medicul de familie.

Urmatorul pas: ancheta sociala

Dupa inregistrarea solicitarii, un reprezentant al Autoritatii Tutelare merge la domiciliul batranului si ii explica ce presupune incheierea respectivului act. Se realizeaza si o ancheta sociala, care contine date despre persoana varstnica si familia acesteia, dar si date despre familia persoanelor care vor asigura intretinerea.

„Clauzele trebuie precizate foarte bine, daca este vorba de plata tuturor utilitatilor, a asistentei medicale, a medicamentelor si a alimentelor necesare, pentru ca de respectarea acestora depinde buna functionare a contractului”, explica Zaman. Dupa definitivarea anchetei sociale, daca sunt indeplinite conditiile stabilite de lege, un reprezentant al Autoritatii Tutelare, va asista batranul la incheierea actului juridic la notar.

Neintelegeri

Cazuri de reziliere a contractului

Autoritatile Tutelare de sector s-au confruntat si cu cazuri in care cumparatorii nu i-au ingrijit pe batrani ori nu au respectat toate clauzele pe care le-au semnat in contract. La sectorul 4 au fost inregistrate trei plangeri anul trecut. „A fost vorba, bineinteles, de modul defectuos de indeplinire a obligatiilor de intretinere, dar in doua dintre cazuri situatia s-a remediat in urma consilierii de catre autoritate. Unul dintre cazuri se afla insa pe rolul instantei de judecata pentru rezilierea contractului”, explica reprezentantii biroului de presa al Primariei Sectorului 4.  Si la sectorul 3 s-au inregistrat astfel de sesizari din partea batranilor. Au fost patru cazuri in care nu s-a respectat contractul, dar unul singur a fost reziliat, pe cale amiabila, la notar.

Sursa

8 February 2007