Valoarea tranzacţiilor imobiliare ar putea ajunge în 2011 la 500 milioane de euro, în creştere faţă de nivelul înregistrat în acest an, potrivit estimărilor DTZ Echinox, care consideră că diferenţele dintre aşteptările proprietarilor şi cele ale investitorilor s-au diminuat.

15838-0-54146-tranzactieimobiliara_58a080cae9.jpg"Cred că anul 2011 va concretiza multe dintre aşteptările noastre din 2010, şi anume atingerea unui volum investiţional de aproximativ 500 milioane de euro, majoritatea tranzacţiilor fiind încheiate în T2 şi T4. Suntem în discuţii avansate în legătură cu lansarea unor proiecte noi, dezvoltate atât de investitori locali, cât şi internaţionali.

Cu adevărat demn de semnalat este curajul şi încrederea pe care le manifestă capitalul local. În majoritatea cazurilor, ne referim la achiziţii de proprietăţi generatoare de venit", a declarat Cristian Ustinescu, investment director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Ustinescu estima un nivel de 500 de milioane de euro şi pentru 2010, însă tranzacţiile încheiate în acest an au totalizat doar jumătate din prognozele consultantului.

"Analizând anul 2010 din perspectiva aşteptărilor în ceea ce priveşte revigorarea pieţei, putem afirma că a fost un an mai slab decât aşteptările noastre, care estimam o valoare a investiţiilor de 500 milioane euro. Privind în urmă, însă, valoarea tranzacţionată în acest an reprezintă aproape o dublare a volumului investiţional din 2009, deci o creştere semnificativă. Suntem încrezători că anul care va urma va concretiza multe din proiectele tergiversate sau suspendate anul acesta", a adăugat Ustinescu.

Piaţa îşi va reveni în mod natural

În opinia sa, piaţa îşi va reveni într-un mod natural, organic, în condiţiile în care aşteptările proprietarilor şi cele ale investitorilor se apropie, iar apetitul investitorilor creşte odată cu apropierea datei limită la care expiră mandatele de investiţii ale unor manageri de fonduri, în special aceia care au strâns fonduri în anii 2007-2008, având în vedere că aceste mandate au o perioadă medie de cinci ani.

"În acelaşi timp actualii proprietarii - majoritatea dezvoltatori rămaşi blocaţi în proiecte care urmau să fie vândute odată cu terminarea construcţiei şi predarea către chiriaşi - încep să înţeleagă valoarea actualizată a banilor şi oportunitatea de a-i plasa în viitoare proiecte cu randamente mai mari de 8%, cât obţin astăzi păstrând aceste proprietăţi", a conchis reprezentantul DTZ Echinox.

Printre cele mai importante tranzacţii cu proprietăţi se numără cele realizate de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). NEPI a achiziţionat la începutul anului de la dezvoltatorul Avrig 35 o parte din parcul Iris Park Piteşti, respectiv hipermarketul Auchan şi maga¬zinul Bricostore. Va¬loarea tran¬¬zac¬ţiei a fost de 21 milioane de euro.

Tot NEPI a mai cumpărat la sfârşitul lunii noiembrie imobilul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6 milioane de euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 milioane de euro.

De asemenea, fondurile ECDC (Charlemagne Capital) şi Argo Capital Partners au intrat în centrele comerciale Era Shopping Park Retail din Oradea şi Era Shopping Park Retail Iaşi dezvoltate de compania Omilos, prin investiţii de 4,5 milioane euro.

Totodată, Immo¬finanz a finalizat o tranzacţie începută în 2007 prin care a cumpărat 85% din centrul comercial Maritimo Shopping Center Constanţa.


Sursa

3 January 2011