Valoarea tranzacţiilor cu terenuri realizate anul trecut a atins cu greu 10% din cea raportată în 2008, în ciuda ajustărilor de preţ, care au ajuns foarte aproape de nivelul din 2006, potrivit unui raport de piaţă realizat de Colliers International. O mare parte din oferta disponibilă pe piaţă vine de la dezvoltatorii care au cumpărat terenuri pe credite şi sunt nevoiţi să scape de ele.

sursa:capital.ro„Piaţa terenurilor a fost probabil cel mai liniştit segment imobiliar în 2009, fiind caracterizat de puţini cumpărători, majoritatea oportunişti, tranzacţii puţine şi reduse ca valoare, şi reacţii întârziate ale proprietarilor cu privire la ajustarea aşteptărilor legate de preţ", a declarat Sînziana Oprea, broker în cadrul diviziei de terenuri a Colliers.

Cei mai activit cumpărători în 2009 au fost retailerii mari, în special reţelele de tip discount şi magazinele Do-It-Yourself care încă îşi continuă strategia de expansiune la nivel naţional.

Chiar şi unii dezvoltatori au ales să folosească surplusul de lichidităţi pentru a beneficia de pe urma oportunităţilor apărute în această perioadă. Cel mai relevant exemplu este achiziţia de către Liebrecht & wooD a aproximativ 60 ha de teren pentru dezvotări comerciale localizate la ieşirea din Bucureşti, contra sumei de 30 mil. euro.

Dezvoltatori strâmtoraţi de credite

Pe fondul dificultăţii de a obţine finanţare pentru proiecte din cauza condiţiilor foarte stricte impuse de bănci (40-60% fonduri proprii; 40-50% pre-închirieri pentru proiectele de birouri; 50-60% pre-închirieri pentru centrele comerciale şi minim 30% apartamente vândute off-plan pentru proiecte rezidenţial), dezvoltatorii au fost forţaţi să oprească construcţia şi chiar să scoată la vânzare portofolii mari de terenuri - majoritatea incluzând credite ipotecare.

„În majoritatea cazurilor, creditele ipotecare au depăşit preţul pe care potenţialii investitori au fost dispuşi să-l plătească pentru proprietăţile în cauză. Preţurile cerute de proprietari pentru terenurile situate în Bucureşti au scăzut în medie cu 40-60%, de la nivelurile înregistrate în perioada de vârf", se arată în raport.


 

Sursa

19 February 2010