In judetul Hunedoara sunt multe locuri frumoase. Unele poarta pecetea unei istorii presarate cu fapte de eroism, altele sunt inca neatinse de mana omului dornic de castig cu orice risc.

Insa, in aceste locuri, nemti, francezi sau italieni vin sa vada cum e viata la tara, in vreme ce romanii se plang ca agentiile de turism le cer preturi duble fata de cele practicate de agropensiuni.

La inceput, 20 de pensiuni din judet s-au inscris in ANTREC, administratorii sperand la o mana de ajutor.

Intre timp, hunedorenii au vazut ca se descurca mai bine de capul lor, asa ca doar 3 pensiuni mai sunt membre ale asociatiei in prezent.

Statutul de membru presupune plata unei taxe anuale de aproximativ 100 de euro, insa nici macar o treime din clienti nu le trece pragul gratie promovarii prin ANTREC.

De aceea, oamenii si-au postat anunturi si pe alte pagini de internet dedicate agroturismului, dar cel mai mult le place sa le faca altii reclama, ca semn de multumire pentru sarmalutele cu mamaliguta servite in pensiunile hunedorene. Aceasta se pare ca e cea mai buna solutie: sa oferi servicii de calitate, la un pret atractiv. Totusi, romanii seamana mai mult decat strainii cu Hagi Tudose.

"Aproape 40% din turistii nostri sunt straini. Sunt foarte civilizati si mult mai modesti in ceea ce priveste cerintele. Ei inteleg conceptul de agroturism", povesteste Rodica Csanadi, reprezentanta ANTREC Hunedoara si proprietara a unei pensiuni.


Sursa

16 April 2010