La Viena cu siguranţă puteţi combina utilul cu plăcutul. Cunoscută pentru frumuseţea ei, dar şi pentru locurile de shopping, capitala Austriei poate fi o alegere excelentă pentru o minivacanţă la sfârşitul săptămânii. Cea mai cunoscută arteră comercială din Viena este Mariahilferstrase cu magazinele sale mari şi buticurile la modă. Aici sunt magazinele H&M, dar şi Zara, Peek&Cloppenburg şi multe magazine mici, cu produse de calitate.

14321-foto_1.jpgDin program nu pot lipsi outlet-urile Parndorf şi SCS de la periferia Vienei, aflate la 30, respectiv 12 kilometri distanţă de capitală Austriei. La Pandorf sunt reduceri tot timpul anului, aici sunt prezente toate mărcile cunoscute, de la cele sportive până la cele de lux, iar preţurile sunt mai mici cu 30 până la 70% decât în România. Pandorf are 150 de magazine diferite, 600 de brand-uri. Este deschis de luni până vineri de la 09.30 a.m. până la 07.00 p.m, sâmbăta de la 09.00 a.m. până la 06.00 p.m. Nu este deschis duminica şi în zilele de sărbătoare. Are 3000 de locuri de parcare, 12 cafenele şi restaurante.

„Pentru cei care aleg să călătorească cu avionul la Viena, există o linie de autobuze care face legătura între Operngasse 4 şi Outletul Parndorf, în fiecare vineri şi sâmbătă. Şi pentru că Pandorf este pe autostrada, care leagă Budapesta de Viena, shoppingul poate continua în capitala Ungariei. Pentru seri, recomand clubul Why Not care oferă în fiecare vineri şi sâmbătă un program disco clasic. Mica discotecă situată în Oraşul Vechi se află aici deja de zeci de ani şi se bucură de atenţie, atât din partea tinerilor, cât şi din partea celor mai în vârstă" susţine Cristian Pandel, manager Christian Tour.

La Viena, turiştii pot ajunge cu avionul sau cu maşina personală, iar cel mai bun traseu de a ajunge cu maşina în capitala Austriei este Bucureşti - Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu - Deva - Lugoj - Timişoara - Cenad - Szeged - Budapesta - Viena.

„În ofertă avem vacanţă de tip city break în Viena. Este cel mai ieftin city break din catalogul de oferte cu preţ de pornire de la 213 euro/pers. Pachetul turistic cuprinde transport cu avionul (fără escale) şi trei nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de trei stele. Taxa de aeroport este de 76 Euro/pers. Un buget de 500 euro acoperă costurile de transport, cazare, masă şi mici suveniruri" spune Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.

„Două nopţi cazare cu mic dejun la hotel de patru stele şi transportul cu avionul până în Viena costă de la 315 euro/pers. Taxele de aeroport sunt de 82 Euro/pers." ne-a declarat Mariana Tufan, director agenţie Cocktail Holidays.

Chiar în centrul oraşului Viena, turiştii pot vizita Mozarthaus - un loc retras, ferit de zgomotele caracteristice unei metropole. Este o clădire simplă cu patru etaje, cenuşie, cu aspect mai degrabă sever, unde familia Mozart a ocupat doar nivelul doi. Înăuntru, patul în care a dormit Mozart stă nedesfăcut, iar vioara lui se odihneşte într-o vitrină. Casa e înfundată într-un labirint de străzi pavate cu piatră, nicio plantă nu ajunge până la pervazul de care se sprijinea copilul Mozart pentru a inspira o gură de aer. În faţa clădirii magice se deschide un spaţiu ogival, o ramificaţie a străzii, un drum de piatră ce invită să păşeşti pe el, să vezi cine poate să apară de după colţ, să asculţi dangătul clopotelor de la catedrala Sfântul Ştefan, cel mai important locaş sfânt din Viena. „Pentru cei mici recomand Parcul de distracţii Prater cu mini-golf, carusel, roţi centrifuge, trenuleţe, trambuline şi bungee-jumping. Trenuleţul Liliputan străbate tot parcul Prater, iar dacă copiii sunt curioşi să afle cât mai multe despre lumea dinozaurilor, Blue Planet nu poate lipsi din itinerariu. În caruselul romantic - fetiţele sunt prinţese timp de 15 minute contra sumei de 7 euro. Pentru o porţie merită încercat Labirintul cu oglinzi, oglinzi care măresc, lăţesc şi micşorează" povesteşte Mariana Tufan, director agenţie Cocktail Holidays.

În centrul Vienei, lumea păstrează un calm şi o bunăvoinţă care, la început, dezorientează, apoi devine obişnuinţă. Mulţi orăşeni preferă bicicleta, iar unii dintre ei călătoresc în tramvaie aşa de liniştite, că par să lunece pe apă. Caleştile trase de cai călătoresc în orice punct al Vienei încărcat de semnificaţii istorice şi culturale. Caii le amintesc austriecilor de rădăcinile lor, de tradiţii pe care le-au respectat, iar împărăteasa Elisabeth (Sissi), amazoana, a rămas până azi idolul cetăţenilor din fostul imperiu al Habsburgilor.

Valsul vienez este legat de Viena prin muzica lui Johann Strauss-tatăl. Valsul a debutat oficial la balurile Curţii Habsburgice. La Opera de Stat, turiştii pot merge la musicaluri adevărate, unde, în pauză, lumea bea şampanie cu suc de portocale.

„De Anul Nou sunt cereri pentru concertul Orchestrei Hofburg din Viena care are loc pe 31 decembrie la ora 6.30 pm, biletele costă între 60 şi 100 de euro. Cei care preferă să asculte Orchestra Palatului Schoenbrunn plătesc între 50 şi 76 de Euro pentru bilete. Există şi pachete imperiale care să includ turul palatului, cina şi concertul cu preţuri de la 79 Euro/persoană. "Marşul lui Radetzky" sau valsul "Dunărea Albastră" sunt numai câteva dintre compoziţiile care încântă în fiecare an spectatorii şi telespectatori din lume întreagă. Ţinuta la concert este obligatorie. Domnii trebuie să poarte costum sau frac şi cravată sau papion, iar doamnele - rochie lungă" atrage atenţia Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.


15 October 2010