Va recupera creditul ipotecar terenul pierdut?
Banii Nostri - 29.06.2006
 

Romania este pe ultimul loc la totalul creditelor ipotecare ca procent din PIB

O data cu introducerea Legii creditului ipotecar, in 2000, imprumuturile pentru locuinte au crescut treptat, ajungand in martie 2006 la 5,37 miliarde de lei. Cu toate acestea, romanii nu cunosc indeajuns de bine ofertele de credit ipotecar ale bancilor.

Analistii imobiliari sunt de parere ca pietei creditelor ipotecare din Romania ii sunt puse "bete in roate" de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si ca acest segment al pietei creditelor bancare este subdezvoltat fata de alte tari.

Potrivit unui studiu realizat de israelienii de la Tasc Consulting in iunie anul acesta, in 2004 Romania se afla pe ultimul loc la totalul creditelor ipotecare ca procent din PIB, cu 1,6%, dintre tarile din Europa de Est. 2,6% avea Bulgaria, urmata de Slovacia si Polonia, pe primul loc fiind plasata Croatia cu, 10,3%. "Cu toate acestea, piata creditelor ipotecare a aratat o crestere substantiala in ultimii trei ani. Trebuie luat in considerare ca Legea creditului ipotecar a fost introdusa in Romania abia in 2000. Creditele ipotecare au devenit o metoda acceptata de finantare pentru locuinte in Romania si asta datorita unor factori decisivi. Printre acestia, cresterea nivelului de incredere al populatiei in sectorul bancar si scaderea ratei dobanzii de la 20,4% in 2002 la 7,5% in 2005. Tot un factor decisiv il reprezinta previziunea ca in acest an se va deschide o piata ipotecara paralela cu cea bancara", arata Salco Kleerekoper, autorul studiului Tasc Consulting.

Piata ipotecara din Romania a crescut de la 602 milioane de dolari in 2003 la 1,147 miliarde de dolari in 2004 si pentru anul 2005 s-a estimat ca va ajunge la 1,800 miliarde de dolari. In 2004, imprumuturile pentru locuinte reprezentau 30% din totalul imprumuturilor acordate de banci.

Oferta bancilor, o necunoscuta

La intrebarea "Care banca ofera credit ipotecar?", 25% din cei intrebati au raspuns Raiffeisen Bank, 20% BCR, 15% au raspuns BRD si altele, sub 5% pentru Bancpost, Banca Transilvania, CEC, ING, HVB, Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Sondajul a fost realizat in 2005 de Tasc Consulting. Chiar daca lumea cunoaste putine banci care ofera credite ipotecare, acest produs a inceput sa apara la majoritatea bancilor din Romania.

In ultimii trei ani, piata ipotecara a cunoscut o crestere anuala medie de 580 milioane de dolari.

Cu toate ca in ultimii doi ani dobanda de referinta in lei a scazut, inca nu s-a aratat o crestere a numarului de ipoteci. "Piata ipotecara din Romania va necesita un nou impuls pentru a rezulta o crestere. Creditele ipotecare accesibile, cu rate ale dobanzii rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea un boom pe piata ipotecara din Romania. Bancile ofera produse ipotecare in conditii relativ atractive, ele combinand standardele internationale cu cele regionale", precizeaza Salco Kleerekoper.

Citeste articolul integral in Banii NostriAlexandru Urzica
Banii Nostri
 

29 iunie 2006