Preşedintele companiei de consultanţă imobiliară Regatta a amânat dezvoltarea unui hotel pe ruta viitoarei autostrăzi Bucureşti-Ploieşti. Proiectul ar fi necesitat investiţii de 17 milioane de  euro. Eduard Uzunov, preşedintele Regatta, şi-a propus să iasă câştigător din lupta împotriva crizei ce s-a abătut asupra industriei imobiliare.

Uzunov amână proiecte de 20 milioane de euroEduard Uzunov crede că blocajul pieţei imobiliare este rezultatul stopării creditării. 

„Cum?"este întrebarea ce stă pe buzele tuturor şi al cărei răspuns ar putea fi salvarea multor companii de consultanţă în domeniul imobiliar. Soluţia lui Uzunov este una radicală, pe care nu şi-ar fi dorit să o pună în practică.

Pentru Regatta, cel mai mare brand românesc de pe piaţa de consultanţă imobiliară, preşedintele ei a dispus disponibilizarea a 40%-50% din brokeri.

Pe cei rămaşi îi plăteşte doar la comision, iar sediul din nordul Capitalei a fost redus de la două etaje într-o clădire office, la numai unul. Criza l-a împins să renunţe chiar şi la promovarea proiectelor în eclusivitate.

Pentru că vânzările din rezidenţial au scăzut subit, fapt ce a nemulţumit mai ales clienţii, Uzunov a considerat oportun să le dea acestora posibilitatea de a încerca să vândă şi prin intermediul agenţiilor concurente. Fără succes, însă.

„Dacă în plin boom vindeam 200 de apartamente dintr-un foc, acum ne bucurăm dacă încheiem unu, maximum două contracte pe săptămână", subliniază Uzunov şi spune că soluţia pentru deblocarea pieţei imobiliare este accesul la creditare.

„Pentru că nu sunt vânzări, dezvoltatorii nu mai construiesc. Preţurile ar fi scăzut cu siguranţă, atunci când clientul ar fi avut de unde alege. Se făcea o selecţie naturală a pieţei", spune el.

„Banii sunt mult mai scumpi"

Poate cea mai importantă şi dificilă decizie a fost amânarea, pe o perioadă nedeterminată, a unor investiţii personale, în calitate de dezvoltator, de peste 20 de milioane de euro. Omul de afaceri are o serie de terenuri în Capitală, poziţionate central, şi un lot pe traseul viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov. Pe cel din urmă, Uzunov intenţiona să contruiască un hotel.

Nu a renunţat la acest plan exclusiv din cauza crizei, ci şi pentru că nici construcţia autostrăzii nu a început. Ce-i drept, cele 17 milioane de euro pe care le-a bugetat pentru acest proiect ar fi provenit, în mare parte, din împrumuturi bancare.

Iar acum, băncile nu sunt tocmai darnice. „Banii sunt mult mai scumpi", spune managerul, plimbându-se prin biroul său ticsit cu tablouri, albume de artă, romane de beletristică şi cărţi de specialitate. 

Sursa

30 March 2009