Mircea Ursache a cerut intrarea în insolvenţă a firmei pe care o conduce, complexul World Trade Center (WTC), pentru a "o pune la adăpost" de o executare silită pentru o datorie mai veche de 40 de milioane de euro.

19375-3-wtc-rl.jpgWorld Trade Center, un nume de referinţă după 1989 în Capitală, care operează hotelul Pullman, galerii comerciale, o clădire de birouri şi un centru de conferinţe, a rulat afaceri de 46 mil. lei (11 mil. euro) şi pierderi de 8,4 milioane de lei (2 mil. euro) în 2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. "Este vorba de o creanţă istorică pe care societatea a făcut-o pe vremea când statul era proprietarul majoritar, care a contractat un împrumut sindicalizat de la trei bănci străine în valoare de circa 40 de milioane de euro la cursul de astăzi", a spus preşedintele WTC.

Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvenţă.

Ursache a precizat că această creanţă a fost preluată de Fondul Proprietatea, ce deţine 20% din acţiunile WTC, iar pentru a preîntâmpina orice executare silită de către stat a decis să ceară intrarea firmei în insolvenţă. "Singurul creditor este acum Fondul Proprietatea", a explicat el.

Fondul Proprietatea a solicitat Tribunalului Mu­nicipiului Bucureşti deschiderea procedurii insolvenţei împotriva World Trade Center (WTC) Bucureşti pentru creanţa de 40 mil. euro, potrivit unui comunicat al companiei trimis în aprilie.

După valorificarea creanţei de către Fondul Proprietatea prin orice metodă aleasă de către acesta, pentru valoarea recuperată, Fondul Proprietatea va emite acţiuni noi care vor reveni în întregime statului român, reprezentat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor. Complexul World Trade Center a fost inaugurat în 1993, ca societate mixtă româno-franceză, în care părţile au avut o contribuţie egală la capitalul social.

Mircea UrsacheTimp de mai mulţi ani, până la apariţia altor centre de birouri şi comerciale, World Trade Center a fost cel mai râvnit punct de atracţie al Capitalei. Când au venit în România, băncile ING şi ABN AMRO şi-au stabilit sediul central în World Trade Center, la fel ca şi multe alte companii străine. Complexul World Trade Center este unul dintre primele centre de afaceri clasa A din Bucureşti, iar de-a lungul timpului a găzduit doar companii de renume internaţional, fiind un centru de afaceri de referinţă pe piaţa corporate din Capitală.

Proiectul a început imediat după Revoluţie pe filieră franceză, când Petre Roman era prim-ministru. World Trade Center a luat credite în 1992 de la băncile franceze Societe Generale şi Credit Lyonaisse pentru construcţia complexului din Bucureşti. Împrumuturile au fost garantate de statul român, prin Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi de statul francez.

De-a lungul anilor, World Trade Center nu a putut să plătească creditele, iar situaţia a trenat timp de aproape două decenii. Pentru prestigiul de a conduce World Trade Center poziţia de director general era disputată şi la nivel politic. Spre exemplu, Mircea Ursache este un membru important al PSD. De World Trade Center se leagă şi numele lui Traian Băsescu, având în vedere că WTC şi statul francez plăteau chirie la primărie pentru terenurile pe care le ocupa.

De-a lungul timpului s-a încercat de mai mult ori restructurarea datoriilor, dar finalul a fost acelaşi. Intrarea în insolvenţă s-a realizat pentru ca World Trade Center, o companie privată, să se apere "de statul român". Administrator judiciar al World Trade Center a fost desemnat Assistance Insolv SPRL, care face parte din grupul de firme Borza şi Asociaţii, specializate pe consultanţă juridică şi reorganizare judiciară. Date legate de rezultatele financiare ale complexului WTC pe anul trecut nu au fost făcute publice, însă în 2009 compania a reuşit să îşi diminueze pierderile cu 14,4 mil. euro faţă de anul 2008, până la 2 mil. euro, chiar dacă cifra de afaceri a fost în scădere. În anul de creştere economică 2008 complexul World Trade Center finalizase cu o cifră de afaceri de 55,4 mil. lei (15 mil. euro) şi pierderi de 60,7 mil. lei (16,4 milioane euro), la un număr de 270 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Complexul World Trade Center, situat în zona central-nordică a Capitalei, în piaţa Montreal, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 40.000 metri pătraţi şi cuprinde, pe lângă hotelul de patru stele Pullman (fostul Sofitel), cu 203 camere, un centru de conferinţe cu zece săli, centrul expoziţional Plaza, mai multe spaţii pentru birouri, 3.500 de metri pătraţi de galerii comerciale şi un cazinou.

WTC are aproape 11.000 de metri pătraţi de birouri de clasa A.


Sursa

22 June 2011