Investitorii au început să mai capete încredere în activele imobiliare. În perioada imediat următoare sunt anunţate tranzacţii imobiliare în volum de 100-200 mil. euro, în zona de birouri, retail şi industrial, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

21693-tranzactie_03_177118937a.jpg„În perioada imediat următoare se vor anunţa tranzacţii de birouri şi retail, în Bucureşti şi în provincie, precum şi câteva achiziţii de industrial în Bucureşti şi în vestul ţării. Piaţa de investiţii din România poate absorbi 100-200 milioane euro în perioada următoare din cele câteva dezvoltări anunţate şi cele 2-3 investiţii ce urmează a se închide", a declarat Cristian Ustinescu, directorul de investiţii al DTZ Echinox.

Potrivit acestuia, în România se observă un interes concentrat din partea investitorilor, instituţionali sau de private equity, aproape exclusiv pe proprietăţi de prim rang, în principal în Bucureşti, pentru birouri, şi în oraşele principale, pentru retail. Piaţa de industrial atrage interes în centrele logistice importante cum ar fi Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Braşov.

Scădere de 3% la nivel european

Investiţiile în proprietăţi imobiliare comerciale (birouri, retail, industrial) din Europa, în al treilea trimestru al anului 2011, au ajuns la 25,7 mld. euro, reprezentând o scădere marginală de 3% de la 26,6 mld. euro în trimestrul doi.

Valoarea medie a investiţiilor pe ultimele patru trimestre este de 28,7 mld. euro.

Investitorii de pe alte continente au revenit pe piaţă în acest trimestru, valoarea investiţiilor acestora ridicându-se la 10,5 mld. euro, ceea ce reflectă o cotă de piaţă de 41%, cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent.

Retailul a atras cea mai mare parte a investiţiilor în trimestrul trei, reprezentând 36% (9.2 mld. euro) din volumele totale. Apetitul pentru retail a rămas puternic, întrucât investitorii vânează activele de calitate, preponderent centre comerciale şi parcuri de retail. În schimb, investiţiile pe segmentul birourilor au scăzut cu 22% pe o bază trimestrială de 8,9 mld. euro. Cu toate acestea sectorul birourilor încă reprezintă 35% din volumele totale din acest trimestru.

„Privind către 2012 ne aşteptăm să vedem o creştere constantă în activitate, cu investiţii stabile, al căror volum total ar putea ajunge la 121 mld. euro, reprezentând o creştere de 11% faţă de estimarea noastră pentru 2011", a explicat Tony McGough, Global Head of DTZ Forecasting & Strategy Research.


Sursa

27 October 2011