Proprietățile de lux sunt mai căutate ca niciodată, la nivel mondial – 2014 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții cu locuințe de cel puțin 100 milioane dolari. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai însemnate piețe imobiliare de lux ale lumii, potrivit raportului anual „Luxury Defined”, realizat de Christie’s International Real Estate (divizia imobiliară a prestigioase case de licitații). Analiza a luat în calcul peste 80 piețe imobiliare, având în vedere criterii precum numărul tranzacțiilor cu proprietăți de lux încheiate de-a lungul anului 2014, prețurile de tranzacționare și prețul mediu per metru pătrat.

37431-10_toronto.jpg10. Toronto, Canada

Cel mai mare oraș canadian deține numeroși zgârie-nori și clădiri spectaculoase, bucurându-se de un sector real estate cu o activitate intensă. Numărul tranzacțiilor încheiate pe segmentul de lux a urcat cu 40% în anul 2014, proprietățile premium fiind considerate cele cu un preț de peste 3 milioane dolari. Perioada medie în care este vândută o astfel de proprietate este de doar 31 zile, în scădere față de anii anteriori (39 zile în 2013 și 46 zile în 2012).

37432-9_miami.jpg9. Miami, SUA

Una dintre cele mai spectaculoase metropole americane, Miami este o atracție clasică pentru vedetele americane și pentru bogătașii de peste hotare. Circa 40% dintre cei care au cumpărat anul trecut o proprietate de lux au venit din afara țării, mulți dintre aceștia fiind latino-americani (cu precădere din Venezuela, Brazilia și Argentina). Locuințele care intră în categoria „de lux” sunt cele cu un preț de peste 2 milioane de dolari, cea mai scumpă proprietate fiind vândută, în 2014, cu 28 milioane dolari. Numărul tranzacțiilor cu proprietăți extrem de costisitoare a urcat cu opt procente anul trecut, după ce înregistrase o creștere de 25% în anul anterior.

37433-8_dubai.jpg8. Dubai, Emiratele Arabe Unite

Faimos în întreaga lume datorită minunilor sale arhitecturale moderne, Dubai este o metropolă a zgârie-norilor, în care luxul este întâlnit la tot pasul. Emiratul atrage cei mai bogați oameni ai lumii, pentru care hotelurile nu reprezintă o opțiune – străinii au reprezentat trei sferturi dintre cei care au cumpărat o proprietate premium aici, de-a lungul anului trecut. Iar într-un oraș în care opulența este un stil de viață, locuințele tranzacționate la un preț sub 2 milioane dolari sunt considerate „de clasă medie”. Dar după ce, în 2013, segmentul de lux a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții de 65%, anul 2014 a adus o scădere de 20%.

37434-7_paris.jpg7. Paris, Franța

De secole bune, capitala Franței lansează tendințe în diverse domenii și atrage oameni din toate colțurile lumii și din toate categoriile sociale. Drept urmare, Paris este unul dintre orașele cu cele mai puternice branduri imobiliare, proprietățile de aici fiind considerate o investiție sigură. Cu prețuri ce pornesc de la 3 milioane de dolari, locuințele de lux sunt căutate atât de investitorii imobiliari, cât și de vedete din diverse domenii sau de oamenii de afaceri bogați care doresc o a doua locuință peste hotare. Anul 2013 a adus o creștere de 10% a numărului de tranzacții cu proprietăți somptuoase, tendință menținută și în 2014.

37435-6_san_francisco.jpg6. San Francisco, SUA

Unul dintre cele mai scumpe orașe americane, San Francisco este căminul unor faimoase simboluri, precum Golden Gate Bridge sau tramvaiele pe cablu. Cu o economie puternică susținută de activitatea din Silicon Valley, San Francisco figurează în topul orașelor cu cel mai mare PIB/capita din lume, ceea ce se reflectă și în piața imobiliară. Segmentul proprietăților de lux a înregistrat o creștere substanțială de 60% în 2013, urmată de +20% în 2014. Locuințele incluse în această categorie sunt cele cu prețuri de peste 3 milioane dolari, timpul mediu de vânzare al acestora fiind de 71 de zile.

37436-5_los_angeles.jpg5. Los Angeles, SUA

Al doilea mare oraș american este unul dintre motoarele economice ale Statelor Unite ale Americii, totodată ocupând locul trei, la nivel mondial, între cele mai bogate metropole. Centru mondial al afacerilor și comerțului internațional, precum și al industriei divertismentului, Orașul Îngerilor are o piață imobiliară cu adevărat spectaculoasă – în categoria proprietăților de lux intră doar cele de peste 8 milioane dolari. În ultimul an, numărul tranzacțiilor de pe acest segment a urcat cu 15%, după ce, în anul anterior, înregistrase o creștere de 40%.

37437-4_sydney.jpg4. Sydney, Australia

Cel mai costisitor oraș al Australiei are una dintre cele mai puternice piețe imobiliare din lume, cu proprietăți vânate bogătași de pe toate continentele. Prețul de pornire al unei locuințe considerate de lux pleacă de la 4 milioane de dolari, iar numărul tranzacțiilor cu astfel de proprietăți a urcat cu 15% în 2014, după o creștere de 30% înregistrată în anul anterior. O proprietate premium petrece, în medie, 93 zile pe piață, până la găsirea unui nou proprietar. Perioada a tot scăzut în ultimii doi ani (de la 96 zile în 2013 și 105 zile în 2012).

37438-3_hong_kong.jpg3. Hong Kong

Centru global pe plan financiar, Hong Kong este unul dintre orașele mileniului III – modern, impresionant, caracterizat de zgârie-nori și cu un ritm de viață alert. Drept urmare, nu este de mirare că este unul dintre orașele cu cel mai mare număr de milionari din lume, unde prețul locuințelor de lux pleacă de la 5 milioane de dolari. Cea mai costisitoare proprietate tranzacționată în Hong Kong de-a lungul ultimului an a fost cumpărată contra sumei de 104 milioane dolari, bani care ar putea cumpăra nu mai puțin de 202 locuințe obișnuite. Timpul mediu petrecut în piață al unei unități rezidențiale premium este de șapte luni și jumătate.

37439-2_new_york.jpg2. New York, SUA

Simbol al puterii la nivel mondial, New York este metropola care lansează tendințele în orice domeniu, punct de atracție pentru cei mai bogați oameni ai lumii. Într-un astfel de oraș, locuințele cu un preț de tranzacționare de sub 5 milioane de dolari sunt considerate comune, iar o proprietate de lux petrece pe piață o perioadă medie de 87 zile, până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Cea mai costisitoare proprietate tranzacționată de-a lungul anului trecut a costat 100 milioane dolari, sumă cu care pot fi cumpărate 54 locuințe obișnuite. Sectorul rezidențial de lux nu a înregistrat modificări de-a lungul anului trecut, după ce, în 2013, numărul tranzacțiilor a urcat cu 20%.

37440-1_londra.jpg1. Londra, Regatul Unit

Sectorul rezidențial londonez a intrat în lumina reflectoarelor, în ultimii ani, demonstrând că poate fi una dintre cele mai sigure investiții, chiar și în vremuri tulburi. Capitala britanică atrage atât oameni de afaceri europeni, cât și miliardari din Asia sau Orientul Mijlociu – aproape jumătate dintre clienții de pe piața de lux sunt străini care își achiziționează o a doua locuință. În timp ce prețul de pornire al proprietăților premium pleacă de la 6 milioane de dolari, cea mai scumpă locuință vândută în 2014 a costat 98 milioane dolari (de banii aceștia, pot fi cumpărate 131 locuințe de clasă medie).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

12 June 2015