Convenţia de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" va fi modificată prin introducerea unor prevederi care vor permite un regim special al ipotecii şi includerea în program şi a apartamentelor nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate.

Modificari - Prima CasaTrei modificări importante pentru garanţii la Prima CasăDecizia a fost luată la o întâlnire a premierului Emil Boc cu reprezentanţii băncilor interesate de programul "Prima Casă".

La discuţie au participat în principal directori ai băncilor care nu au semnat încă convenţia de garantare, deşi se înscriseră în program, dar şi bănci care semnaseră anterior convenţiile de aderare. Mai urmează ca modificările să fie validate de Guvern.

„S-au agreat toate propunerile făcute de Ministerul Finanţelor, Fondul de Garantare şi bănci pentru modificarea convenţiei de garantare a creditelor cuprinse în programul Prima Casă", spune Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, neuitând să precizeze însă că nu doreşte să facă nici un comentariu pe această temă.

Bancherii însă, spun că principalele modificări aduse convenţiei de garantare sunt trei.

Cea mai importantă este cea legată de clarificarea clauzelor de efectuare a plăţii în caz de incident de neplată, mai exact executarea garanţiei fondului, mărul discordiei dintre autorităţi şi cele şapte bănci care nu au semnat încă convenţia de garantare.

Practic, executarea garanţiei nu mai este lăsată la atitudinea Fondului de Garantare ci, pe baza unui set de documente clar stabilit prin convenţie şi prezentat de bancă Fondului se poate trece automat la executarea garanţiei statului.

Executarea se va face în termen de 30 de zile de la expirarea perioadei de 90 de zile de neplată a ratelor de credit de către client (cele 90 de zile sunt acoperite de garanţia iniţială depusă de client într-un cont separat).

Cea de-a doua modificare vizează modalitatea de înscriere a ipotecii: "fie prin efect legal, ceea ce presupune înscrierea directă a ipotecii în Cartea Funciară, fie prin mandat reprezentativ", după cum spune Gabriela Nistor, directoare retail la Banca Transilvania.

Bancherii au solicitat, şi după toate probabilităţile propunerile au fost acceptate de guvern, ca în convenţia modificată statul să instituie ipotecă legală asupra imobilului contractat prin credit şi nu ipotecă convenţională cum era prevăzut înainte.

Practic, ipoteca se va înscrie direct în Cartea Funciară, fără existenţa unui contract notarial. Deşi ipoteca legală (instituită prin lege) va fi mai greu de executat în caz de neplată (presupune obţinerea unei decizii judecătoreşti), ea nu implică plata unei taxe notariale (cazul ipotecii convenţionale), fapt care scuteşte clientul de nişte cheltuieli.

Cea de-a treia modificare ce trebuie introdusă în convenţie se referă la exceptarea locuinţelor din blocurile noi şi deja ipotecate de la prevederea că "ipotecile cuprinse în programul Prima Casă trebuie să fie libere de sarcini".

Prin această excepţie, în programul Prima Casă vor putea intra şi locuinţele din blocurile nou construite care sunt deja ipotecate, dar fără a se şti exact la această oră dacă va fi vorba de ipotecă de rang doi sau de alt tip.

În opinia bancherilor, această prevedere va rezolva doar jumătate din problemă, deoarece majoritatea clienţilor au deja ipotecate locuinţe vechi pentru accesarea de creditele de consum cu care au plătit avansurile pentru locuinţele în blocurile noi.

În opinia Gabrielei Nistor, băncile deja semnatare ale convenţiei vor avea posibilitatea să semneze anexe pentru includerea noilor prevederi ale convenţiei de garantare.

UPDATE

BOC confirma existenta modificarilor

6209-bb.jpgPremierul Emil Boc a confirmat faptul ca a fost schimbat cadrul legal, printr-o declaratie pe care a facut-o la sfarsitul sedintei de guvern: "A fost pregătit cadrul legal, astfel încât şi constructorii imobiliari, care au construit locuinţe pe credite ipotecare, să poată intra în programul "Prima Casă", pe baza solicitărilor pe care le-au avut în discuţiile noastre.

Pot să vă spun că nu mai există nici un fel de barieră, de nici un fel de natură, pentru ca astăzi să-ţi poţi construi o casă de la zero, beneficiind de o garanţie guvernamentală de 60.000 de euro.

Să-ţi cumperi o casă care este la roşu, nefinalizată, şi să primeşti o garanţie de la stat de 60.000 de euro.

Să-ţi cumperi o locuinţă finalizată, fie ipotecată, fie neipotecată de către constructor, astfel încât să intri în posesia acesteia".

 

 

 

22 July 2009