Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro,  consideră că impozitul forfetar va duce la închiderea firmelor foarte mici, cu unu-doi angajaţi, şi aşa grav afectate de criză şi care abia mai plătesc contribuţiile la stat pentru aceştia.

Radu Zilisteanu„În perioada imediat următoare, probabil o să asistăm la un val de desfiinţări, pur şi simplu", apreciază Radu Zilişteanu.

Noul impozit forfetar, aprobat sâmbătă de Guvern, stabileşte o sumă minimă impusă de stat, cuprinsă între 500 euro şi 10.000 euro pe an, în funcţie de cifra de afaceri, pentru toate firmele din România, indiferent de mărimea lor şi dacă au sau nu profit. Măsura se va aplica din luna mai.

Chiar şi microîntreprinderile, care plăteau până de curând doar impozit pe venituri, acum trebuie să se conformeze noului impozit forfetar şi să plătească minimum 500 euro pe an.

În unele cazuri - pentru firmele care au venituri foarte mici, prin noua metodă de calcul dările la stat se triplează.

„Dacă acest impozit forfetar se aplică unei firme care are o cifră de afaceri de doar 5.000 euro pe an, înseamnă o mărire a cotei de impunere a veniturilor de la 3% la 10%, creându-i şi mai multe dificultăţi", afirmă Radu Zilişteanu. Aceste firme sunt şi cele care suferă cel mai mult de pe urma scăderii cererii de pe piaţa imobiliară.

 „Agenţiile imobiliare mici, cu personal de 1-2 angajaţi, sunt majoritare -probabil într-un procent de până în 80%. Această măsură va însemna moartea lor economică, falimentul lor va fi grăbit. Mai mult de atât, ca să lichidezi o firmă, legalmente vorbind, te costă cel puţin 1.000-1.500 lei, pentru că dacă se menţine firma, în lipsă de activitate, impozitul forfetar tot va fi perceput", completează analistul imobiliar.

ARAI nu a fost consultată de Ministerul Finanţelor, atunci când a stabilit noul sistem fiscal, cu toate că domeniul imobiliar este unul dintre primele vizate de acesta.

„Eu cred că această măsură nu era deloc potrivită pe vreme de criză şi că problema Ministerul de Finanţe din România este faptul că el nu este capabil să asigure o încasare a obligaţiilor la bugetul de stat şi a celorlalte taxe şi atunci practic mută această povară pe umerii contribuabililor", declară Zilişteanu.IMOBILIARE au realizat 20% din pierderile tuturor firmelor româneşti în 2007

UPDATETOP

Conform unui document al Ministerului de Finanţe, publicat de Hotnews.ro, 19,56% din volumul total al pierderilor declarate pentru anul fiscal 2007 la nivelul întregii economii au fost declarate de firme care au ca obiect de activitate tranzacţiile imobiliare.

În total, sunt înregistrate 60 domenii de activitate cu pierderi, iar în topul acestora, ca pondere, intermedierile imobiliare ocupă primul loc.

5 DOMENII CU PIERDERI

 Sursă: MF, citat de Hotnews.ro

13 April 2009