Reducerea fondului de salarii cu 25% şi în companiile cu capital majoritar de stat (precum CEC sau Eximbank), diminuarea cu 20% a cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi cu deplasările externe şi impozitarea suplimentară de la a doua proprietate în sus.

Acestea sunt propunerile pe care primul-ministru Emil Boc le-a făcut în cadrul şedinţei de guvern care are loc în această dimineaţă.

Boc a propus şi renunţarea la licitaţiile pentru dotarea cu sedii şi automobile în administraţie.

"În proiectul de lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentară. Prima proprietate se impozitează normal, pentru toţi la fel. Începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar faţă de ceea ce avem în momentul de faţă, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi pentru a avea un efort de solidaritate şi din partea acelora care au în România mai multe proprietăţi. Şi ei să contribuie la acest efort de austeritate pe care îl facem în momentul de faţă prin impozitarea suplimentară, începând cu a doua proprietate, continuând cu a treia, a patra sau câte alte proprietăţi, printr-o impozitare suplimentară a acestora pe baza unei propuneri pe care o va înainta Ministerul Finanţelor", a declarat Emil Boc la începutul şedinţei din această dimineaţă.

Impozitul progresiv nu este o noutate, cel puţin pentru locuitorii sectorului 1 din Capitală. Conform www.impozitelocale1.ro, în 2010, românii care stau în sectorul 1 şi ale căror locuinţe au suprafeţe construite care depăşesc 150 mp, plătesc impozit majorat cu câte 5% pentru fiecare 50 mp sau fracţiune din aceştia.

Tot în sectorul 1, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă impozitul se majorează astfel: cu 15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 50% pentru a doua clădire în afara celei de domiciliu, cu 75% pentru a treia clădire în afara celei de domiciliu şi cu 100% pentru a patra clădire în afara celei de domiciliu.






12 May 2010