In prima faza, masura este obligatorie pentru sediile in care isi desfasoara activitatea autoritatile statului. Romania are nevoie de 4,2 milioane mp de birouri pentru a se conforma viitoarei obligatii. Efortul financiar depaseste 12,6 miliarde de euro.

18493-city_business_center_timiso.jpgIn maximum trei ani, legislatia europeana privind cladirile verzi va fi foarte dura, ajungand pana la obligarea tuturor institutiilor publice si bancilor comerciale sa ocupe imobile certificate drept cladiri verzi, spune Nicoleta Radu, Agency Director GVA Asco Properties, membru al RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). In prezent, in cladirile care adapostesc institutii ale statului sau de interes public lucreaza, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS), aproximativ 200.700 de salariati. Pentru mutarea intregului personal al acestor institutii in cladiri realizate conform principiilor constructiilor sustenabile, piata ar tre­bui sa ofere cla­diri verzi to­ta­lizand aproxi­ma­tiv 4,2 milioane mp GLA (Gross Lettable Area) sau circa 100 de cladiri de biro­uri cu suprafata medie inchi­ria­bila de 42.000 mp fiecare, po­tri­vit calculelor realizate de „Fin.ro".

Necesarul de spatii de birouri s-a facut pe baza indicelui Space utilisation standard per worker calculat de DTZ pe plan mondial, care arata ca la nivelul Capitalei spatiul mediu utilizat de un salariat la birou este de aproximativ 21 mp GLA (8,59 mp net).

Pentru a ne face o idee despre ce inseamna o cladire de 42.000 mp suprafata utila, trebuie amintit ca turnul BRD din Piata Victoriei, una dintre cele mai impunatoare cladiri din Capitala, are o surafata utila de 37.000 mp.

Primul imobil de acest tip a costat aproximativ 60 de milioane de euro

Pentru ca lucrurile sa para si mai imposibile, efortul financiar necesar sa­tis­facerii unei cereri de peste 4,2 mi­lioane mp de spatii de birouri verzi depa­seste 12,6 miliarde de euro. Cal­culul a fost facut la un pret mediu de 3.000 euro/mp construit, cost platit in cazul unei cladiri verzi construite in Bucuresti. Astfel, primul si unul dintre cele mai mari imobile verzi de birouri din Bucuresti - Euro Tower (18.000 mp construiti) - proiect realizat de dezvol­ta­torul Cascade Group, a costat apro­xi­mativ 60 de milioane de euro.

Prin urmare, pentru piata cladirilor de birouri, obligativitatea institutiilor statului de a se muta in cladiri verzi va reprezenta o presiune imensa atat din punctul de vedere al costurilor de cons­truire, cat si al celor legate de evolutia pretului la terenuri.

Si chiar daca dezvoltatorii au facut progrese mari la capitolul tehnologiilor sustenabile in cazul cladirilor de birouri, la nivelul tarii vorbim in prezent de cel mult 20 de imobile verzi cu certificare obtinuta sau pe cale de obtinere. In plus, datorita costurilor de intretinere mult inferioare comparativ cu alte cladiri moder­ne, aceste imobile se dau ca „pai­nea calda", majoritatea avand un grad de ocupare de peste 95%.

Totodata, proprietatile imobiliare de prim rang din Romania, cum sunt spre exemplu cele din CBD Bucuresti (Piata Victoriei), sunt departe de standardele de calitate oferite de proprietatile prime din capitalele europene.

Singurul domeniu in crestere

Piata constructiilor verzi este singurul domeniu din sector care nu a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, ci din contra. In multe tari dezvoltate, confruntate cu scaderi drastice a acti­vitatii in sectorul constructiilor, cladirile verzi au fost singurele care nu au scazut. In SUA, spre exemplu, industria cons­truc­tiilor a inregistrat o reducere de 70%, segmentul „verde" crescand cu 30%-40% in ultimul an. In Romania, proiectele de succes ale momentului sunt tot cladiri de acest tip. In Bucuresti, Euro Tower are un grad de ocupare de 90%. BOC Tower din cadrul proiectului Upground, in prezent cea mai mare cladire de birouri din tara (57.000 mp), a devenit pe parcursul anului trecut cea mai im­portanta cladire de birouri din Bucuresti. La Timisoara, City Business Centre, un complex de birouri clasa A, situat in zona centrala a orasului, care in prezent ofera doar trei cladiri (25.000 mp) din cele cinci ale proiectului, are un grad de ocupare de 95%. Anul trecut, City Business Centre Timisoara, un proiect dezvoltat de ModaTim Investment SA, a fost desem­nat Green Building of the Year de Roma­nian Green Building Council.

Si daca bancile sau institutiile publice ar putea fi foarte curand obligate sa ocupe cladiri verzi, cu siguranta ca atunci cand legislativul european va impune si Romaniei aceasta obligatie, vom fi luati din nou prin surprindere.


Sursa

24 May 2011