0-674-98577_pic.jpgSpitalele de la noi sunt departe de standardele europene. La unele unitati sanitare, pacientii sunt nevoiti sa vina de acasa cu medicamente, termometre si chiar pansament. Managerii se plång de lipsa fondurilor, fara sa arunce o privire in ograda proprie. Spitalele pe care le gestioneaza sunt construite in sistem pavilionar, cu multe cladiri de 1-2 niveluri, intinse pe o suprafata mare. Una din solutii vine tocmai din aceste terenuri. In zonele centrale, un metru patrat ajunge si la 2.000 de euro.

Prin vånzarea unei parti din terenul aferent spitalelor, nu numai ca se pot moderniza cladirile existente, ci chiar se pot construi unele noi. Planul ministrului Nicolaescu, prin care spitalele vor fi plimbate din subordinea unor autoritati catre altele, face imposibila orice initiativa privind terenurile. Este insa de asteptat ca pe viitor sa fie scoase, pe sest, la mezat. Au aparut deja cazuri in care s-au facut retrocedari in curtea unor spitale, desi proprietarii nu avusesera acele loturi.

Ziarul „Gardianul“ va ofera cåteva exemple. Pe Soseaua Stefan cel Mare, pe o suprafata de 6 hectare si jumatate, se afla Spitalul Clinic Colentina, criticat dur si sanctionat de autoritati. Pretul mediu al terenului de aici este de 1.700 de euro. Daca spitalul ar vinde 40.000 mp, ar obtine 68 de milioane de euro, bani pe care nu ii va vedea vreodata de la bugetul de stat. Våndute la pret corect, hectarele din curtea spitalului ar acoperi costurile unei modernizari complete a acestei unitati medicale.

Spitalele stau pe o mina de aur, dar se plang de lipsa fondurilor. Situatia a ajuns atat de critica, incat la unele dintre acestea, pacientii sunt nevoiti sa vina de acasa cu medicamente, termometre si chiar pansamente. Una din solutiile prin care Romania ar putea avea spitale moderne, la standardele europene, vine tocmai din aceste terenuri. Spitalele sunt construite in sistem pavilionar, cu multe cladiri de
1-2 niveluri, intinse pe o suprafata mare. Acest sistem presupune costuri crescute de incalzire si obliga pacientii sa iasa in frig sau in soare pentru consultatiile  sau analizele efectuate in alt corp de cladire. Piata imobiliara a explodat, iar odata cu aderarea la Uniunea Europeana foarte multi investitori straini au devenit interesati de spatii comerciale sau rezidentiale. Din pacate, directorii de spitale nu pot intocmi proiecte pentru a da o utilitate terenului din ograda proprie, pe motiv ca Ministerul Sanatatii este singura institutie cu drept de decizie.

Prin vanzarea unei parti din terenul aferent spitalelor, nu numai ca se pot moderniza cladirile existente, ba chiar se pot construi unele noi. Centralizarea deciziei la nivel de minister face imposibil acest demers. Planul ministrului Nicolaescu, prin care spitalele vor fi plimbate din subordinea unor autoritati catre altele nou infiintate sau deja existente, face imposibila orice initiativa privind terenurile. Este insa de asteptat ca, in viitorul apropiat, o mare parte a acestor terenuri sa fie scoase, pe sest, la mezat. Au aparut deja cazuri in care s-au facut retrocedari in curtea unor spitale, desi proprietarii nu avusesera acele loturi. Metoda folosita a fost cea a punerii in posesie in contrapartida pentru terenurile ocupate. Evident, in zonele unde functionau spitalele, pretul terenului era mult mai mare.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“  - 60 de milioane de euro

Pe Soseaua Viilor, in apropiere de Eroii Revolutiei, se intinde pe o suprafata de peste 7 hectare Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“. Aici muncesc circa 80 de medici specialisti, care asigura servicii medicale complexe de diagnostic si de laborator in cadrul patologiilor pulmonare. Printre acestea, se numara si servicii medicale unice in Romania, cum ar fi biopsia pulmonara transbronsica, radioscopii si radiografii pulmonare, analiza gazelor sanguine sau indici de elasticitate pulmonara. Tot in Sos. Viilor nr. 90 isi are sediul si Societatea Romana de Pneumologie. Cu toate acestea, spitalul nu a scapat nici de criticile presedintelui Basescu si nici de cele ale ministrului sanatatii. Dar masurile se opresc la avertizari si sanctiuni. Nimeni nu propune solutii concrete, iar managerul nu poate sa faca mai nimic cu banii pe care ii gestioneaza. Institutul „Marius Nasta“ mai detine 5.000 mp in str. Lacul Bucura (cartierul Ferentari) si alti 16.000 mp in Calea Serban Voda, in imediata apropiere a Parcului Tineretului. Tinand cont ca bolnavii cu patologii pneumologice au nevoie de aer curat, acest teren ar trebui pastrat. In schimb, Institutul poate fi modernizat prin vanzarea a pana la 50.000 mp din terenul din Sos. Viilor, la pretul zonei, de aproximativ 1200 de euro/mp. Dintr-o astfel de tranzactie, s-ar obtine 60 de milioane de euro.

Terenul Institutului de Medicina Fizica si Balneoclimatologie este vånat deja

Situat intr-o zona privilegiata a Capitalei, in imediata apropiere a Pietei Victoriei, Institutul de Balneoclimatologie este construit pe un teren de aproximativ 2.000 mp si mai are inca 2.000 mp intr-o alta zona zero a Bucurestiului. Este vorba de centrul istoric, aproape de Muzeul National de Istorie. Conducerea acestui spital ne-a declarat ca in acelasi timp cu noi, s-au mai interesat de teren si alte doua persoane fizice, care ar fi solicitat retrocedarea. Recuperarea medicala este o specialitate care nu necesita o camera de garda. Nefiind vorba de urgente, Institutul de Balneoclimatologie poate fi mutat pe un teren mai periferic si dotat cu aparatura ultramoderna, cu cei 8 milioane de euro pe care i-ar obtine din vanzarea celor doua terenuri.

Filantropia si Grigore Alexandrescu, amplasare ultracentrala

Acelasi pret pe metru patrat ar primi si celelalte unitati medicale din zona Victoriei, adic? Spitalul Clinic Filantropia si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu.  In curte cu Institutul de Balneofiziologie, Filantropia detine aproape 16.000 de mp. In spatele spitalului se afla o cladire inalta, de culoare albastra. Aici functioneaza o firma farmaceutica romaneasca, care produce medicamente oncologice. Firma, care a fost preluata de un grup islandez, si-a inceput activitatea prin cumpararea unui institut de cercetare si a terenului aferent acestuia. Este vorba despre o parte din terenul pe care il impart Filantropia si Institutul Balneoclimatologic. Chiar si asa, mai ramane destul teren de vandut. Este de ajuns ca din suprafata totala sa se renunte la 5.000 de mp, pentru ca spitalul sa aiba un fond de reparatii si modernizari de 10 milioane de euro. Se poate merge si mai departe, prin vanzarea intregului teren, cu 32 de milioane de euro, bani cu care se poate construi un spital ultramodern pe un teren mai ieftin, mai ales ca la doi pasi, in zona Buzesti, este o alta maternitate. Spitalul Polizu ar putea prelua pacientii din zona. Spitalul Grigore Alexandrescu are si el o situatie privilegiata. Din cei peste 22.000 mp, poate renunta lejer la 10.000, ceea ce ar umple visteriile unitatii cu 20 de milioane de euro.

Spital modern pe Stefan cel Mare, cu 68 de milioane de euro
Pe Soseaua Stefan cel Mare, pe o suprafata de 6 hectare si jumatate, se afla Spitalul Clinic Colentina, criticat dur si sanctionat de autoritati. Spitalul Colentina este intr-o zona foarte buna si din acest motiv terenul sau este vanat de multi investitori. Pretul mediu al terenului de aici este de 1.700 de euro. Cu alte cuvinte, daca spitalul ar ramane cu 25.779 mp si ar vinde restul de 40.000 mp, ar obtine 68 de milioane de euro, bani pe care nu ii va vedea vreodata de la bugetul de stat. Vandute la pret corect, hectarele din curtea spitalului ar acoperi costurile unei modernizari complete a acestei unitati medicale.

Caritas - mai bogat cu 9 milioane de euro, Victor Babes - cu 24 de milioane

Spitalul Clinic Caritas este situat ultracentral, in zona Unirii. Terenul aferent acestui spital este de peste 14.000 mp. Prin vanzarea a 5.000 de mp, ar obtine la pretul zonei aproximativ 9 milioane de euro. Spitalul Clinic Victor Babes are 40.000 de metri patrati, pe Soseaua Mihai Bravu, in zona Dristor. Daca ar ramane cu jumatate din acest teren si ar vinde restul cu pretul zonei de 1.200 de euro, ar obtine 24 de milioane de euro.

Bagdasar-Arseni si Obregia au impreuna aproape 40 de milioane de euro

Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia de pe strada cu acelasi nume din cartierul Berceni are in curte o suprafata de 168.750 mp. Tinand cont ca bolnavii internati in acest spital au nevoie de o curte generoasa, spitalul trebuie sa ramana cu cel putin 100.000 de mp. Pe restul terenului ar obtine, la pretul zonei de 500 de euro/mp, peste 34 de milioane de euro. In imediata apropiere se afla Spitalul Clinic Bagdasar Arseni, dar care are mai putin teren – doar 3 hectare. Prin reorganizarea spatiului, si acesta ar putea vinde 10.000 de mp la pretul de 5 milioane de euro.

Cel mai intins teren il au institutele Fundeni si C. C. Iliescu

Intre Soseaua Fundeni si str Sportului (capatul troleibuzului 66), se intinde un teren de peste 400.000 de mp, care apartine institutelor Fundeni si C. C. Iliescu. Reduse la jumatate din suprafata actuala, lucru permis de amplasarea celor doua unitati medicale si terenul liber disponibil, s-ar obtine 60 de milioane de euro la pretul zonei, de 300 de euro/mp. In momentul de fata, curtea spitalului este practic inutila. Pe aici tranziteaza doar cei care vor sa evite aglomeratia din trafic si care pot iesi dintr-o parte intr-alta, salvand astfel minute bune de stat in coloana. In curtea propriu-zisa se mai plimba pacientii internati si cei veniti in vizita.

Ministerul Sanatatii are alte planuri, iar managerii nu se implica

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut public recent planul de strategie pentru perioada 2008-2010. Strategia lui Eugen Nicolaescu difera de solutiile de mai sus. Ministrul sanatatii are de gand sa schimbe complet subordonarea unitatilor medicale din Romania. Spitalele orasenesti si comunale vor fi trecute din administrarea Autoritatilor de Sanatate Publica (ASP) in cea a comunitatilor locale. ASP preia spitale mai putin importante, care erau subordonate pana acum MSP. Ministerul ramâne, in schimb, cu institutele nationale. Acestea sunt unele dintre cele mai importante centre de sanatate din tara. Institutele Oncologice din Bucuresti,  Cluj-Napoca si Iasi vor deveni institute regionale de oncologie. Aceeasi soarta o va avea si Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucuresti, caruia i se vor alatura alte doua noi institute, la Cluj si Iasi. Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu Bucuresti va deveni Institut National. Pe acelasi model, Institutul Matei Bals va deveni Institut National de Boli Infectioase. In structura Institutului Clinic Fundeni se vor infiinta alte doua institute: Institutul de Boli Digestive, Hepatologie si Transplant si Institutul de Boli Renale si Transplant.

Marea majoritate a managerilor spitalelor din Bucuresti s-au aratat reticenti la solutia vanzarii terenurilor. Ca sa scape de responsabilitate, ei ne-au indrumat catre Ministerul Sanatatii si Autoritatea de Sanatate Publica, fara sa exprime vreo parere pro sau contra. Riscul de a intra in mijlocul unui viitor scandal imobiliar ii face pe directorii de spitale sa se tina departe de orice proiect imobiliar.

Sursa

27 July 2007