Analiştii Unicredit Ţiriac nu-i văd pe români înghesuindu-se să ia credite nici anul acesta. Pentru 2011, oficialii băncii anticipează că românii vor fugi în continuare de credite, dar că se va simţi o îmbunătăţire a mediului economic.

17024-credite_bancare.jpg„Estimările pentru 2011 iau în calcul o redresare economică lentă, alimentată de cererea externă şi de o anumită revigorarea a industriei. Cererea de credit va rămâne limitată, iar costul riscului va atinge probabil vârful pe parcursul acestui an. Tendinţa de scădere a gradului de îndatorare va persista în perioada următoare, în special în sectorul de retail.", adaugă Răsvan Radu, CEO Unicredit Ţiriac.

Unicredit Ţiriac - profit redus la jumătate faţă de anul anterior. Şi totuşi, numărul creditelor este în creştere

Unicredit Ţiriac a marcat în 2010 un profit net de 171 milioane lei, în scădere cu aproximativ 48% faţă de 2009. Un profit bun, spun oficialii băncii, dat fiind contextul economic. De altfel, cifrele anunţate într-un comunicat de presă emis de bancă susţin această teorie.

• portofoliul de credite a crescut cu 13%
• depozitele au crescut cu 4%
• investiţiile au depăşit 20 milioane euro

Banca justifică scăderea profitului prin faptul că vremurile prin care trecem impun drept necesară constituirea de provizioane. Scopul acestora este să acopere anumite pierderi sau cheltuieli a căror cauză este precisă. Iar în condiţiile în care tot mai mulţi clienţi întârzie cu plata ratelor la bancă în jur de trei luni, provizioanele sunt necesare pentru păstrarea afacerii în viaţă.

"Administrarea riscurilor aferente creditelor a reprezentat una dintre principalele preocupări anul trecut, în condiţiile în care UniCredit Ţiriac Bank s-a concentrat pe de-o parte pe susţinerea clienţilor în perioada de recesiune şi pe de altă parte pe gestionarea calităţii activelor. Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 10,8% în 2010, peste nivelul înregistrat în anul precedent ", se arată într-un comunicat emis de bancă.

UniCredit Ţiriac Bank face parte din reţeaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est.


14 March 2011