Intesa Sanpaolo şi UniCredit, cele mai mari bănci italiene, s-ar putea confrunta cu primul proces colectiv din Italia, pentru comisioanele percepute pentru produse de credit, după ce noua legislaţie privind intentarea de procese colective a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, scrie Bloomberg.

sursa:www.seebiz.euAsociaţia pentru consumatori Codacons a prezentat o plângere pentru comisioanele percepute de Intesa Sanpaolo unui tribunal din Torino, respectiv pentru cele încasate de UniCredit, într-un tribunal din Roma.

Băncilor li s-ar putea cere despăgubiri de 6,25 miliarde euro în cazul în care cei 25 milioane italieni afectaţi de introducerea comisioanelor semnează o plângere comună pentru proces, arată site-ul asocieţiei pentru protecţia consumatorilor.

Falimentul companiei Parmalat Finanziaria din 2003, care a dus la pierderea economiilor a circa 100.000 de italieni, sub formă de acţiuni şi obligaţiuni, a dus la implementarea legislaţiei pentru procese intentate în nume colectiv. Noua lege se aplică retroactiv doar până în luna august a anului trecut, ceea ce înseamnă că investitorii de la Parmalat nu pot profita de noul cadru legal.

Băncile italiene au perceput comisioane mai mari pentru împrumuturi sau linii de credit pentru a compensa anularea unor comisioane pentru produsele overdraft, decisă de guvern începând din iulie, a concluzionat autoritatea antitrust din Italia pe 29 decembrie 2009.

Taxele aplicate de bănci sunt în unele cazuri de 15 ori mai mari decât cele înlocuite, susţine Codacons.

 

Asociaţia pentru protecţia consumatorilor le-a solicitat celor care deţin astfel de conturi să se înregistreze pe pagina de internet, după ce a prezentat procesul şi a anunţat că, dacă Justiţia acceptă cazul, vor putea cere compensaţii financiare pentru daune, mai notează agenţia de ştiti NewsIn.

4 January 2010