Unele companii isi sisteaza momentan cautarile de spatii de birouri, afectate de criza financiaraMai multe companii şi-au sistat pentru moment căutarile de spaţii de birouri şi şi-au amânat pentru începutul anului anumite decizii, printre care şi relocarea, în principal din cauza crizei economice, informeaza NewsIn.

"Orice afectează mediul economic e clar ca afectează şi piaţa birourilor. Deşi numărul nu este deocamdată deosebit de mare, anumite companii şi-au sistat pentru moment căutarile de spaţii de birouri pentru relocare", adaugă reprezentanţii Esop, care apreciază că din criza economică vor avea de suferit atât constructorii, proiectanţii sau producătorii de mobilier cât şi angajaţii care vor fi disponibilizaţi.

Potrivit acestora, în contextul unei crize internaţionale, atât de capital cât şi de lichidităţi, companiile din toate domeniile reduc preventiv cheltuielile, ca primă măsură de evitare a unui eventual colaps.

"S-a observat deja că, deşi firmele nu au, încă, dificultăţi propriu-zise, fiecare manager are reţineri în ceea ce priveşte proiectele pe anul următor. Printre primele măsuri luate de unele companii s-au observat chiar reducerile de personal, iar această măsura exclude din start nevoia unei companii pentru spaţii mai mari de birouri, generând din contră un spaţiu excedentar termporar, pe care cel mai adesea îl ofera spre sub-închiriere", a adaugat Mirela Raicu.

Reprezentantul Esop mai spune totodată că, după ce criza financiară internaţională a dus la stagnarea vânzărilor de locuinţe, după ce băncile au început să solicite un equity mai mare inclusiv de la dezvoltatorii de clădiri de birouri, mai mulţi dezvoltatori au anunţat îngheţarea proiectelor sau încetarea lucrărilor.

"Dezvoltatorii încep să aibă o abordare realistă cu privire la efectele pe care criza le generează, aceştia fiind nevoiţi să schimbe atât planul iniţial de construcţie cât şi cel de marketing şi să încerce să se muleze pe noul profil al cumpărătorului", mai spun cei de la Esop.

Astfel, potrivit acestora, multe dintre imobilele având chirii între 20-25 euro/mp în lunile anterioare, şi situate totuşi în zone mai puţin privilegiate sau impresionante, au înregistrat anumite corecţii în ceea ce priveşte nivelul chiriei, către 17-19 euro/mp. Totodată, mai mulţi proprietari de imobile au devenit mai flexibili în ceea ce priveşte închirierea pe etaje, sau chiar a unor module mai mici în cadrul etajelor, acolo unde spaţiul o permite.

Sursa

27 November 2008