Ţările din Europa de Nord sunt cele mai fericite din lume. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Gallup World Poll, care au studiat sute de persoane din 155 de state, în perioada 2005-2009.

14246-tari-nordice.jpgPotrivit revistei americane Forbes, pentru a determina nivelul de fericire al subiecţilor, specialiştii care au efectuat sondajele i-au întrebat pe aceştia în ce măsură sunt mulţumiţi de viaţa lor şi au evaluat răspunsurile folosind note de la 1 la 10. Apoi, i-au întrebat cum s-au simţit în ziua precedentă - dacă au fost odihniţi, dacă s-au simţit respectaţi, dacă au avut sau nu dureri fizice, dacă s-au simţit provocaţi din punct de vedere intelectual, pentru a putea să determine ceea ce au numit "experienţa zilnică" a repondenţilor.

Subiecţii care au obţinut un punctaj mare au fost consideraţi prosperi, iar clasamentul celor mai fericite ţări a fost realizat în funcţie de numărul acestor persoane.

Astfel, pe primul loc în topul celor mai fericite ţări din lume se situează Danemarca, unde 82% din populaţie este prosperă, în timp ce 17% se zbate pentru un trai mai bun şi doar 1% suferă din cauza vieţii pe care o duce. În ceea ce priveşte experienţa zilnică, scorul obţinut de danezi este de 7,9.

Pe poziţia a doua în top se află Finlanda, ţară în care 75% dintre oameni sunt fericiţi, 23% luptă pentru o viaţă mai bună, iar 2% suferă. Norvegia ocupă locul al treilea în clasamentul realizat de Gallup World Poll, cu următoarele rezultate: persoane prospere - 69% şi oameni care fac eforturi să-şi îmbunătăţească nivelul de trai - 31%.

Locurile următoare în top 10 sunt ocupate de Suedia, Olanda, Costa Rica, Noua Zeelandă, Canada, Israel şi Australia.

România se situează abia pe poziţia 73 din 155. Rezultatele studiului efectuat de Gallup World Poll arată că doar 21% dintre locuitorii ţării noastre sunt consideraţi prosperi, în timp ce 56% se zbat pentru o viaţă mai bună, iar 23% trăiesc de pe o zi pe alta. În ceea ce priveşte experienţa zilnică, scorul obţinut de români este de 6,6.


12 October 2010