Stocul de locuinţe noi disponibile în Bucureşti a început să scadă, pe fondul numărului mic de apartamente livrate în ultimii doi ani şi al scăderii preţurilor. În şapte din nouă proiecte rezidenţiale din Bucureşti preţurile solicitate sunt sub 1.000 de euro/mp.

Preţurile apartamentelor noi din Bucureşti au scăzut în cele mai multe cazuri sub nivelul de 1.000 de euro/metrul pătrat construit, dar nu mai jos de 800 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care acesta este nivelul la care se vând şi cele mai multe apartamente vechi din oraş, iar dezvoltatorii nu s-au aruncat să construiască apartamente la "costuri de criză".

În aceste condiţii, cu vânzări de un apartament pe săptămână sau doar lunar, o bună parte a dezvoltatorilor imobiliari şi-au redus stocul de locuinţe nevândute, astfel că în nouă proiecte din Bucureşti, cu un total de 3.800 de apartamente, sunt nevândute mai puţin de 700 de unităţi, respectiv 20%, po­trivit unei analize a ZF, care a trimis soli­ci­tări către reprezentanţii a 18 dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din Bucureşti.

Dintre proiectele care au răspuns solicitării ZF, preţurile sar uşor de 1.000 de euro/metrul pătrat doar în proiectele Greenfield din Băneasa şi Obor Towers de lângă primăria sectorului 2, unde cele mai ieftine locuinţe, respectiv garsonierele, au preţuri de peste 50.000 de euro plus TVA.

Reprezentanţii Impact, compania care dezvoltă ansamblul Greenfield, spun chiar că de la începutul anului preţurile medii solicitare au crescut uşor, cu 3%, astfel că preţul total minim pentru o garsonieră, care include TVA, este de 58.200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere au preţuri de minimum 65.490 de euro plus TVA. Preţurile au scăzut cu circa 30% faţă de 2008, când Impact vindea apartamente în Greenfield cu cel puţin 1.600 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care în prezent preţul pe metru pătrat este de circa 1.100 de euro.

"La momentul actual în Greenfield mai sunt disponibile 58 de apartamente în lista de vânzare. De la începutul anului până acum au fost semnate aproape 50 de con­trac­te din care 21 de închiriere", spun repre­zentanţii Impact.

Sursa

21 July 2011