Agenţia imobiliară Premier, care se ocupă de vânzarea de locuinţe doar în sudul Capitalei, a vândut câteva sute de apartamente noi prin sistemul buy-back.

20716-premier_98507500.jpg"Pentru sistemul Buy Back Premier se pretează aproximativ 5-600 de locuinţe, dezvoltate sau promovate de companie şi am vândut sute de apartamente, iar programul Prima Casa a ajutat la dezvoltarea acestui sistem. Mulţi dintre proprietarii de apartamente vechi s-au folosit de buy back pentru a-şi achiziţiona o locuinţă nouă, iar cele vechi au fost vandute prin credite Prima Casă", a declarat Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Agenţia practică acest sistem încă din anii 1996, iar directorul spune că a luat amploare începând cu anii 2005, odată cu dezvoltarea zonei Popeşti - Leordeni şi a părţii periferice a sectorului 4.

Evaluarea imobilului vechi se face de către consilierii Premier. Preţul imobilului nou, cel ce urmează a fi achiziţionat prin schimb, este stabilit de către dezvoltator, fiind şi acesta negociabil, în funcţie de condiţii (modalităţi de plată, nivel de finisaje, etc). Beneficiarul schimbului, poate opta, în situaţia în care nu agrează evaluarea consilierilor Premier, pentru alte persoane calificate.

Primul pas pentru achiziţia unei locuinţe îl fac tinerii căsătoriţi, în proporţie de 60%, fie prin Prima Casă, fie printr-un credit ipotecar. Restul de 40% sunt persoane ce deţin în portofoliu un imobil vechi şi doresc să-şi schimbe locuinţa.

"Dezvoltatorii sunt încântaţi pentru că această modalitate de schimb imobiliar le oferă cumpărători care, la urma urmei, au bani cash, bani atât de atractivi în condiţiile actuale de piaţă", a mai adăugat Angheloiu.

Cât durează

Angheloiu spune că o operaţiune de schimb durează în medie trei luni. Vânzarea apartamentului vechi necesită o perioadă de două luni, urmând ca perfectarea contractului de vânzare - cumpărare a apartamentului nou să se facă în următoarea lună. Au fost şi situaţii în care procedura s-a întins pe 5-6 luni, elementul ce a dus la acest parcurs fiind vânzarea mai greoaie a apartamentului vechi, din diverse cause.

În ce proiecte se pot cumpăra locuinţe

Cei interesaţi de această modalitate de achiziţie a unui apartament nou prin intermediul agenţiei, pot alege o locuinţă din ansamblurile: Family Residence Berceni, Studio Plus (cele trei locaţii: Metalurgiei, Olteniţei şi Popeşti - Leordeni), Lucky Residence, Sabina Residence, Berceni Residence, Brown Residence, Gama Residence (cele două locaţii), Flora Residence, Conduratu Residence, Lotus Residence, Apollo Residence, dar şi in cadrul altor proiecte, aflate în acest moment în stadiu incipient.

Sursa

1 September 2011