În Bucureşti, sudul rămâne zona cu cele mai mici preţuri ale apartamentelor noi. În nord, considerat până nu de mult exclusivist, preţurile au scăzut simţitor. Preţul este criteriul cel mai important când vine vorba despre achiziţionarea unui apartament. Renumele dezvoltatorului este următorul factor care contează.

17190-1.jpgCele mai ieftine locuinţe noi se află în sudul Capitalei. Astfel, în oferta unei agenţii imobiliare se regăseşte o garsonieră de 25 de metri pătraţi utili, la preţul de 24.000 de euro. Cel mai ieftin apartament de două camere din sud costă 36.000 de euro, se află în complexul Studio Plus şi are 38 de metri pătraţi utili. Următoarea zonă în topul celor mai ieftine locuinţe este, paradoxal, nordul, o zonă altădată considerată exclusivistă.

În general, nordul rămâne cea mai scumpă zonă pe segmentul rezidenţial nou, dar aici au început să apară oferte ce acum trei ani, în plin boom imobiliar, ar fi părut de domeniul fantasticului. De exemplu, un apartament cu două camere în suprafaţă construită de aproape 50 de metri pătraţi, situat în complexul rezidenţial Avalon dezvoltat de South Pacific, costă 42.500 de euro plus TVA 5%. Locul de parcare este inclus. În ansamblul Confort City, situat la limita dintre sud şi est, o garsonieră de 42 de metri pătraţi costă 39.500 de euro plus TVA 5%, iar cel mai ieftin apartament de două camere, în suprafaţă de 46 de metri pătraţi, are un preţ de 45.000 de euro plus TVA 5%.

În complexul Scandinavia Residence, situat în vestul Capitalei, preţul unei garsoniere (43 de metri pătraţi arie utilă), cu TVA şi loc de parcare incluse, este de 38.900 de euro, în timp ce un apartament de două camere (65 de metri pătraţi suprafaţă utilă) costă 59.900 de euro, de asemenea cu TVA şi loc de parcare incluse.

Ce spun dezvoltatorii?

Cu câteva minute înainte de deschiderea oficială a Project Expo, târg imobiliar ce a avut loc loc în perioada 18 - 20 martie la Sala Palatului din Bucureşti, reprezentanţii expozanţilor se încurajau unul pe celălalt. „Baftă la vânzare„, se auzea, optimist, din toate standurile. Iar bilanţul celor trei zile de expoziţie arată încurajator, potrivit reprezentanţilor organizatorilor: au fost semnate 25 de antecontracte, şapte contracte de vânzare-cumpărare şi 30 de rezervări. Mai mult, 563 de potenţiali clienţi au plecat la vizionări direct de la târg. Nicio zonă anume a Capitalei nu a fost preferată în mod special de clienţi şi vizitatori. Cele mai importante criterii au fost preţul şi cine este constructorul sau dezvoltatorul.

Investitorii în real estate prezenţi la expoziţie nu şi-au schimbat semnificativ discursul faţă de ediţiile de anul trecut. Doar aşteptările legate de orizontul de timp în care piaţa îşi va reveni s-au schimbat. „Românii şi bucureştenii în mod special vor fi «condamnaţi» la achiziţia de locuinţe noi, de acum şi până în 2020", crede Ioan Roşu, director general al companiei de consultanţă imobiliară Apulum '94. În opinia sa, această „sentinţă" este o consecinţă firească a nevoii locative încă ridicate. „Peste nouă ani, blocurile construite în anii 1990, care acum sunt bine văzute în piaţă, vor avea deja 20 de ani vechime", completează Roşu.

Iar dezvoltatorii prezenţi la Project Expo par să împărtăşească această idee. „La această ediţie a târgului se lansează proiecte noi în valoare de 25 de milioane de euro", spune Sorin Săraru, organizatorul expoziţiei. Unul dintre acestea este situat în cartierul Militari. O garsonieră finisată la „gri" costă 32.500 de euro. Aceste proiecte noi sunt distribuite echilibrat în toate punctele cardinale ale Capitalei, în zone semicentrale.

25 de metri pătraţi utili este suprafaţa celei mai ieftine garsoniere noi din Capitală, care costă 24.000 de euro.

22 March 2011