Aproape o treime dintre bucureştenii interesaţi de o locuinţă nouă îşi doresc să se mute în cartierul Titan, iar 13% în Militari. Zonele cel mai puţin căutate sunt Berceni, Drumul Taberei (din cauza lipsei liniei de metrou) şi zona de nord a Capitalei (din cauza accesului greu şi a preţurilor piperate), pentru care optează mai puţin de un procent dintre clienţii interesaţi de o nouă locuinţă.

17475-175797-apartamente-0912-1.jpg"Nu este deloc surprinzător faptul ca oamenii aleg zone precum Titan şi Militari dacă luăm în considerare că aici apartamentele cu 2 camere au preţuri începând cu 52 000 de Euro, iar în celelalte zone preţurile sunt aproape duble," explică Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

Potrivit unui studiu realizat de specialiştii Be Igloo, peste 45% dintre cei care doresc să cumpere o nouă locuinţă sunt interesaţi în primul rând de preţul şi de suprafaţa apartamentului. Locuinţa este astfel aleasă în funcţie de buget, de costurile de întreţinere şi abia apoi în funcţie de zonă. Ei nu mai cer oferte doar pentru un cartier sau două, ci vor să compare preţurile din toate ansamblurile indiferent de zonă.

În anii de dinaintea crizei, majoritatea clienţilor, indicau direct cartierul sau cartierele în care doreau să cumpere o locuinţă şi nu erau foarte atenţi la preţuri.

"Criza i-a obligat pe românii care încă mai au bani pentru o locuinţă să fie mai precauţi când vine vorba cheltuirea acestora. Ei preferă să se uite cu mare atenţie la toată oferta de pe piaţă, chiar dacă acest lucru întârzie procesul de achiziţie, şi să cumpere acolo unde preţurile sunt cele mai atrăgătoare, lăsând zona pe planul doi", precizează Nimrod Zvik.

Cei care au drept criteriu principal de alegere a unei locuinţe zona în care aceasta este amplasată, se îndreaptă cu preponderenţă spre cartierele mai ieftine, dar aflate în apropierea centrului oraşului.


Sursa

8 April 2011