Un tun de un miliard € 
Jurnalul National - 10.05.2006
 

Defrisarea este cuvantul de ordin in Baneasa, o zona in care metrul patrat de teren ajunge la 1.000 de euro. 100 de hectare de teren, apartinand unitatilor de cercetare din Baneasa, sunt in vizorul afaceristilor care obtin titluri de proprietate pe plantatii ce au zeci de ani de existenta. Acestia "ochesc" fosti proprietari satui de procese indelungate si in schimbul unei sume infime pe langa valoarea terenului le cumpara drepturile litigioase.

Jurnalul National a prezentat intr-o serie de anchete situatia plantatiei nationale de soiuri de duzi care, in luna octombrie a anului 2005, a fost defrisata fara aviz. Dincolo de faptul ca plantatia de duzi a fost taiata peste noapte, asa cum se precizeaza in procesul verbal intocmit de Garda de Mediu, terenul a fost retrocedat pentru reconstituirea unui drept de proprietate. Cei care au luat pamant la Sericarom nu au avut teren de primit tocmai in perimetrul statiunii de cercetare.

Reconstituirea unui drept de proprietate cu terenul unei unitati de cercetare nu este tocmai legal. Asta pentru ca legea protejeaza oarecum pamantul unitatilor de profil. "Daca in unitatile de cercetare a avut cineva teren, i se recunoaste dreptul de proprietate si i se cedeaza la marginea perimetrului sau in alta parte, dar daca nu a avut exact acolo, mai mult decat atat, daca nu dovedeste cu acte ca a avut exact in parcela respectiva, nu are ce cauta", explica Gheorghe Sin, secretarul general al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Pentru ca legea poate fi usor pacalita in Romania, retrocedarea celor 2,84 hectare de pamant ale statiunii sericicole si distrugerea fara aviz a colectiei nationale de soiuri de duzi nu a fost sanctionata. Mai mult decat atat, ea a deschis cutia Pandorei pentru oportunistii imobiliari care si-au oprit privirea asupra zonei de nord a Capitalei. Pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, peste drum de sediul PSD Baneasa se mai gasesc inca doua statiuni cu teren "disponibil". Aproximativ 100 de hectare, apartinand unitatilor de cercetare din zona sunt pe punctul de a fi retrocedate. Situatia este cauzata in mare parte de statul roman care nu protejeaza cercetarea, iar statiunile de profil ajung usor in pragul falimentului si implicit la "mila" oportunistilor imobiliari.

Prima oprire in zona imobiliara

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa "deschide oferta" din Baneasa cu 61,52 hectare. Vecina oarecum cu Sericarom, statiunea se gaseste in pragul desfiintarii din cauza retrocedarii a mai bine de jumatate din baza unitatii. Pomicola se face "vinovata" de o mostenire mai mult decat tentanta, daca avem in vedere zona in care se afla, unde un metru patrat de teren poate ajunge la suma de 1.000 de euro.

Pentru terenul pe care il detine inca din 1940 exista un contract de inchiriere cu Agentia Domeniilor Statului (ADS), care poate fi modificat de orice act aditional, asa cum a fost si cazul Sericarom. "Terenul de acolo nu este numai valoros, este si deosebit de electrizant. Noi nu suntem impotriva retrocedarii terenurilor celor care au drept de proprietate, nu avem niciun fel de retinere, dar de a lua terenurile astea care sunt ale unor unitati de cercetare de dragul de a fi luate si in felul acesta distrugandu-se cercetarea cu asta nu mai putem fi de accord", sustine Gheorghe Sin.

Articol integral in Jurnalul National

Iulia Barbu
Jurnalul National

10 May 2006