Fiscul are de recuperat peste 5 milioane de euro TVA de la sibienii care au făcut afaceri imobiliare ca persoane fizice. Deşi au descoperit cine ar avea de plătit TVA, inspectorii de la Finanţe trebuie să discute cu aceşti oameni pentru a confrunta datele, înainte de a le emite decizia de impunere.

foto:adevarul.roCea mai mare tranzacţie făcută de o persoană fizică în ultimii trei ani depăşeşte 20 de milioane de euro şi este urmată de una de 18 milioane, şi de alte de 16 milioane. Toate aceste tranzacţii şi alte 7020 de contracte de vânzare cumpărare sunt luate acum la purecat de Fisc.

Inspectorii Finanţelor Publice trebuie să descopere persoanele fizice care au afectuat tranzacţii imobiliare cu o valoare mai mare de 35.000 de euro şi au la activ mai mult de cinci tranzacţii, limită peste care Codul Fiscal vede o activitate comercială şi trebuie plătită Taxa pe Valoarea Adăugată.

Campion cu 296 de tranzacţii

Inspectorii fiscului au trebuit să verifice din urmă toate aceste tranzacţii, începând din al doilea semestru al anului 2005, când rapostările notarilor şi taxele încasate de către aceştia la întocmirea contractelor de vânzare cumpărare au fost virate către bugetul de stat şi nu au mai intrat în bugetele locale.

Potrivit directorului Finanţelor Publice Sibiu, Grigore Popescu, 3538 de sibieni au vândut locuinţe în ultimii trei ani, fiind înregistrate 7023 de contracte, cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro.

Sursa

20 January 2010