Un sfert din tara a ajuns pirloaga


Cotidianul - 16.08.2006
Paragina a cuprins un sfert din suprafata agricola a tarii, iar ministrul Gheorghe Flutur ameninta cu majorarea impozitelor pe terenurile nelucrate.

Terenuri agricole in paraginaIdeea majorarii progresive a impozitului pe terenul agricol nelucrat a incoltit de curind in mintea ministrului Agriculturii, pentru ca mai bine de un sfert din terenul arabil al tarii a ramas nelucrat anul acesta. „Cei care detin terenuri si nu le lucreaza trebuie sa plateasca pentru ca lasa pamintul nevalorificat“, considera Gheorghe Flutur. Producatorii agricoli estimeaza ca in jur de 30% din terenul agricol a ramas nelucrat. ,,Aproximativ 3,5 milioane de hectare de pamint au ramas necultivate pentru ca oamenii nu sint interesati sa planteze ceva. Ei stiu ca nu sint obligati sa plateasca cine stie ce taxe la stat pentru terenul respectiv si prefera sa-l lase in paragina decit sa cheltuiasca pentru insamintare“, a spus Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Speculantii asteapta integrarea

Desi datele Ministerului Agriculturii arata ca doar 0,5 milioane de hectare au ramas necultivate, aceasta cifra nu este sustinuta de intentia ministrului. Acesta nu si-ar fi pus problema majorarii impozitarii daca ar fi ramas nefolosita o suprafata atit de mica. „Este destul de mult pamint nelucrat. Nu pot spune cit anume, dar ma deranjeaza ca foarte multi lasa terenul plin de buruieni. Mai sint si samsarii care au cumparat pamint mai ales la marginea drumului pentru investitii imobiliare si pe care il lasa nelucrat“, a spus ministrul. In plus, situatia de la nivel local prezentata de producatorii agricoli este total diferita. „In Timis nu s-a lucrat circa 22% din suprafata arabila a judetului. Majoritatea terenurilor necultivate apartin unor firme care au achizitionat sute sau chiar mii de hectare cu scop speculativ. Au cumparat pamint la preturi de nimic, de 500 de euro/hectar si cu timpul pretul creste, ajungind probabil ca dupa aderare sa il poata vinde cu 7.000 de euro/hectar“, a spus Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Timis. Nici in zonele din sudul tarii situatia nu este mai buna. In judetul Ialomita au ramas nearate citeva sute de mii de hectare. „Chiar si multi dintre cei care muncesc pamintul o fac doar ca sa spuna ca nu l-au lasat in paragina. De pe aproximativ 30% din suprafata cultivata nu se va obtine o recolta satisfacatoare“, ne-a precizat Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Ialomita.

 

Articol integral in Cotidianul




Mihaela RADU
Cotidianul
 

16 August 2006