Un sfert din litoral, scos la vanzare
Capital - 17.11.2005
 

Ostilitatile au inceput la privatizarea din 2002, cand Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania care detinea cate 39% din actiunile la noua hoteluri ce insumeaza 2.300 de camere in Neptun, s-a trezit asociat cu Ioan si Viorel Micula. Acestia au cumparat actiuni crezand ca se vor imbogati peste noapte si au descoperit nu numai ca nu s-a intamplat asa, ci ca unitatile de doua stele aveau nevoie de renovare. Pe care nu au facut-o nici pana in ziua de azi, hotelurile fiind amendate constant de Directia de control a Ministerului Turismului, pentru nerespectarea standardelor. Ar fi facut SIF-ul renovarea, daca ar fi fost actionar majoritar. Pentru a rezolva problema pe cale pasnica, Mihai Fercala le-a propus fratilor Micula un schimb de actiuni, astfel incat fiecare sa ramana cu cate patru hoteluri. Din pacate, propunerea lui Mihai Fercala nu a fost acceptata, iar unitatile s-au degradat de la an la an. In cele din urma, acesta a renuntat la ele si s-a hotarat sa scoata la vanzare pachetele de actiuni la sfarsitul acestei luni. Conform estimarilor Capital, confirmate de Mihai Fercala, participatiile SIF la cele noua unitati valoreaza 9-10 milioane de euro. Vor scoate oare fratii Micula atatia bani din buzunar, avand in vedere ca toate cele noua hoteluri au avut in 2004 o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro? “N-am luat nici o decizie in acest sens. Eu sunt om de afaceri, intentionez sa cumpar daca pretul este bun. Actiunile pe care le detine SIF-ul nu sunt nici multe, nici valoroase”, spune Ioan Micula, care probabil nu va plati pentru 39% din actiuni mai mult decat a dat pe pachetul majoritar. In total, SIF 3 vrea sa renunte la actiunile pe care le are la 25 de hoteluri. Insa nu doar SIF are astfel de planuri. Cel putin alte zece hoteluri detinute de alti proprietari au fost deja scoase la vanzare.

Al doilea val de vanzari de hoteluri la mare

A fost de ajuns ca in vara aceasta sa ploua ceva mai mult pentru ca hotelierii de pe Litoral sa inteleaga ca turismul nu este un lucru atat de simplu. Numarul turistilor veniti la mare a scazut in vara aceasta cu 10% fata de anul trecut, iar incasarile hotelierilor au tinut pasul cu statistica. Cel mai spectaculos anunt oficial in acest sens va fi facut la sfarsitul acestei luni, cand zece hoteluri de pe Litoral, din cele 41 care apartin companiei THR Marea Neagra, vor fi scoase la vanzare. “Vom vinde zece hoteluri in prima faza, prin licitatie publica. Banii pe care-i vom lua pe ele ii vom folosi pentru renovarea celorlalte hoteluri. Acum facem evaluarea lor, vom vedea cat vom cere pe ele”, spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, care detine 87% din THR Marea Neagra. Fercala adauga ca lista cu hotelurile pe care le vor scoate la vanzare nu este inca definitivata, si nici nu a stabilit pretul lor. In afara de aceste unitati, pozitionate in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud si Saturn, SIF-ul va scoate la vanzare la sfarsitul lunii si pachetele de actiuni pe care le detine in alte 15 hoteluri din Mamania, Neptun, Venus si Jupiter. “La acestea suntem actionari minoritari, cu 30-40 de procente. Printre cele 15, sunt opt hoteluri la Neptun, unde actionarii majoritari sunt fratii Micula”, povesteste Mihai Fercala.

Sezonul prost i-a speriat pe hotelieri

SIF-ul nu este singurul care vrea sa vanda: alte 10-15 unitati cu diversi actionari sunt “pe taraba” de cateva luni. “Multi vor sa vanda din cauza eficientei scazute si pentru ca i-a speriat sezonul asta prost”, crede Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) si presedintele Eximtur, agentia care aduce cei mai multi turisti romani pe Litoral. In categoria hotelurilor puse la vanzare, pentru ca proprietarii nu mai au resurse sa le renoveze, intra si hotelul Siret (doua stele) din Mamaia, cu 175 de camere. “Am incercat sa-l modernizam prin forte proprii, dar n-am reusit pentru ca nu avem in spate si alte afaceri. M-am gandit ca decat sa dau chix, mai bine intru intr-un proiect mai mic”, argumenteaza Carmen Petreiescu, actionarul majoritar al societatii care detine hotelul. Ea spune ca in urma unei evaluari facute cu un expert de la banca Raiffeisen, a stabilit ca pretul hotelului este de 7,5 milioane de euro. Dupa anuntul de vanzare facut in urma cu trei saptamani, la Siret au venit peste 20 de cumparatori, printre care un armator grec, senatorul Raj Tunaru sau agentia imobiliara Casagrande din Constanta. “Au venit, s-au uitat si au zis ca se gandesc”, spune Carmen Petreiescu.

Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45, povesteste ca la privatizarea din 2002, foarte multi cumparatori au venit la licitatii crezand ca, daca vor cumpara un hotel, se vor imbogati peste noapte. “Au platit mult si apoi au realizat cat e de greu, ca trebuie investitii, trebuie mers dupa turisti”, adauga Burcea, fost secretar de stat in fostul Minister al Turismului acum trei ani, cand s-a privatizat mare parte din hotelurile de la mare. Multe au ramas in aceeasi stare jalnica de atunci. Adica vechi si nerenovate. Situatia de la mare este resimtita puternic si de Ciprian Popescu, presedintele agentiei de turism Danubius din Constanta, care are ca actionar majoritar grupul TUI. “Ce sa spun? Ca e dezastru pe Litoral? Eu am adus in vara asta la mare 20.000 de turisti straini. si daca as fi avut mai multi, n-as fi avut unde sa-i cazez. Numarul de hoteluri renovate este foarte mic”, spune el.

Asta nu inseamna ca toate hotelurile noi stau pe roze. Palm Beach din Mamaia, unul dintre cele patru hoteluri de cinci stele de pe Litoral, este scos la vanzare de cateva luni, dar cumparatorii nu s-au inghesuit. “Vreau sa vand hotelul si sa fac altul in Bucuresti. Un hotel in Bucuresti functioneaza tot anul, pe cand la mare treaba merge doar cateva luni pe an”, argumenteaza Chardel Maroun, om de afaceri libanez si proprietarul hotelului. Cand vine vorba de pretul unitatii de 50 de camere, Maroun este ferm: 6,5 milioane de euro.

Aceasta este de fapt problema celor care vor sa vanda. Cer sume pe care multi nu sunt dispusi sa le plateasca pentru o afacere de sezon. si pana la urma, cine le va cumpara? Lucia Morariu, sefa ANAT, raspunde ca Hamlet: “Aceasta-i intrebarea!”
"Vom vinde zece hoteluri in prima faza, prin licitatie publica. Banii pe care-i vom lua pe ele ii vom folosi pentru renovarea celorlalte hoteluri.”

Mihai Fercala,
presedintele SIF Transilvania


Hoteluri si turisti pe litoralul romanesc

• Pe litoral exista in prezent 116.935 locuri de cazare, din care 73.665 in hoteluri, iar restul in moteluri, pensiuni, campinguri, tabere pentru copii.
• Din cele 248 de hoteluri, doar patru sunt clasificate la cinci stele, 17 fiind clasificate la patru stele. Ceva mai multe, adica 53, au primit trei stele, iar restul, adica 174 de unitati de cazare, reprezentand fix 70% din total, sunt hoteluri de una si doua stele, multe renovate vreodata dupa 1989.
• Cele mai multe unitati de cazare sunt localizate in Mamaia (55) si Eforie Nord (52). Insa cele mai multe hoteluri renovate sunt in Mamaia, statiunea care atrage cei mai multi turisti.
• In sezonul 2005, numarul persoanelor care si-au petrecut vacanta pe litoral a scazut cu 10% fata de anul trecut, ajungand la 680.000 de turisti, din care in jur de 100.000 au fost straini. Pentru comparatie, in 2003, pe litoral au fost 652.300 de turisti.
• Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de pe litoral a fost anul trecut de 50% (in lunile iulie si august), iar sejurul mediu de 5 zile.


Fulvia Meirosu, Liviu Iancu - Capital

17 November 2005