Un sfert din clienţii agenţiilor imobiliare sunt ţepari
Adevarul - 27.02.2006
 

Aproape un sfert din românii care apelează la serviciile unei agenţii imobiliare au dat ţepe, uitând să achite comisionul aferent tranzacţiei, potrivit unui studiu realizat de Camera de Comerţ Imobiliar din România (CCIR).

Asta, în ciuda faptului că agenţiile imobiliare din România nu percep cele mai mari comisioane din Europa. În această privinţă, suntem ca şi italienii, plătind sume cuprinse între 5-7% pentru o tranzacţie imobiliară. La polul opus se află francezii, care plătesc procente de 8-10% din valoarea tranzacţiei, cele mai ridicate de pe continent. Comisioanele ridicate sunt şi cauza schimbării agenţiei de la o tranzacţie la alta, francezii fiind, de altfel, printre cei mai "infideli", alături de italieni. În schimb, englezii sunt cei mai statornici în privinţa preferinţei pentru o anumită agenţie (75%).

Francezii, cei mai nehotărâţi


Potrivit aceleiaşi analize comparative, cumpărătorii din Franţa se decid cel mai greu să cumpere o casă sau un teren, vizionând, în medie, nu mai puţin de 24 de proprietăţi timp de două luni. şi în această privinţă, românii sunt asemănători cu italienii, fiindu-le necesar cam acelaşi număr de zile pentru a vizita casa dorită. Astfel, clienţii din România vizionează nu mai puţin de 54 de proprietăţi timp de 75 de zile până la alegerea finală.

Jumătate din agenţi au facultate

Românii reuşesc să-i păcălească pe agenţii imobiliari, cu toate că mai bine de jumătate din prestatori au studii superioare. Reprezentanţii companiilor imobiliare spun că încurajarea tranzacţiilor prin cont bancar ar diminua numărul ţepelor.

Simona Simionescu - Adevarul
 

27 februarie 2006