Această reticenţă a chiriaşilor va agrava criza din piaţa imobiliară.
Proprietarii de locuinţe sunt din ce în ce mai pesimişti în ceea ce priveşte valoarea caselor pe care le deţin.

Peste un sfert din americanii care, în momentul de faţă, stau cu chirie nu intenţionează să cumpere vreodată o casă, conform unui studiu publicat ieri de Trulia.com, informează Reuters.
Astfel, 27% dintre cei cu chirie nu vor să cumpere o casă sau un apartament, iar aproximativ 72% dintre aceştia au în plan achiziţionarea unei locuinţe. Acum şase luni, 77% dintre repondenţi afirmau că vor să cumpere o casă. În plus, două treimi dintre cei care vor să devină proprietari sunt de părere că vor mai aştepta încă doi sau mai mulţi ani, până când vor cumpăra o locuinţă. Potrivit Trulia, această reticenţă de a cumpăra locuinţe va agrava criza din piaţa imobiliară mai mult decât preconizează analiştii.

"Chiriaşii care devin cumpărători sunt foarte importanţi în ceea ce priveşte cotitura pe care piaţa imobiliară a luat-o, dar contextul economic actual determină oamenii să ezite din ce în ce mai mult atunci când vine vorba să cumpere o casă", a explicat Pete Flint, directorul executiv al Trulia. Principalele motive pentru care chiriaşii ezită din ce în ce mai mult să cumpere o locuinţă sunt faptul că nu pot economisi bani pentru a cumpăra o casă cu banii jos, aşteaptă să obţină un loc de muncă mai bun sau sunt de părere că ratele pentru creditele imobiliare pot ajunge să fie mai mici. Studiul realizat de Trulia a avut aproximativ 2.000 de repondenţi americani.

Dacă preţurile cresc, 5% din proprietari vor scoate la vânzare locuinţele lor

Totodată, proprietarii de case sunt mai puţin încrezători în valoarea pe care locuinţa lor o are, în al doilea trimestru, iar o treime dintre aceştia cred că preţurile vor continua să scadă, potrivit portalului de imobiliare Zillow.com. Un număr destul de mare de proprietari au declarat că vor să scoată la vânzare casele pe care le deţin, în următoarele şase luni, dacă văd vreun semn că piaţa îşi va reveni.
Deţinătorii de case sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte valoarea caselor lor în viitorul apropiat, decât au fost în trimestrele anterioare.

 



Sursa

20 August 2010