Un seism similar celui din martie 1977 ar produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi ar afecta aproape un milion de locuinţe, potrivit calculelor realizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

23810-1.jpg„Astăzi avem aproape 8,4 milioane de locuinţe şi 504.000 de poliţe obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel naţional şi apreciem că ar fi afectate aproape un milion de locuinţe, care să necesite lucrări de reparaţii sau consolidare", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Fondul locativ naţional se ridică în momentul de faţă la aproape 8,4 milioane de locuinţe, cu o valoare estimată la peste 115 miliarde de euro. În prezent, peste patru milioane de locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii sau alunecări de teren), fie că vorbim de poliţe obligatorii sau facultative.

Un seism similar celui din 1977 ar însemna pentru portofoliul PAID, de 504.000 de poliţe încheiate, 30.520 de daune (peste 3.000 totale şi 27.000 parţiale), a spus Bulugea. „Valoarea totală a acestor daune, calculate pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 de milioane de euro. Pe de altă parte, o estimare realizată de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al PAID arată că valoarea totală a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea atinge aproape 201 milioane de euro", a afirmat Bulugea.

Bucureştiul ar fi cel mai afectat

Pentru Bucureşti, daunele provocate de un cutremur ca în 1977 ar fi de 64 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 39% din daunele ce s-ar produce în zona C, cu cea mai mare expunere la riscul de cutremur (Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, Vrancea şi Ilfov).

Valoarea totală a daunelor ce s-ar putea produce în zona C s-ar ridica la 163 de milioane de euro, 86% din volumul total de daune estimat la nivelul întregii ţări. În zona A de risc sunt incluse judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Sălaj, iar în zona B - Argeş, Bistriţa, Botoşani, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tulcea, Timişoara şi Vâlcea.

Potrivit calculelor PAID, dauna medie parţială în zona A ar fi de 3.000 de euro pentru locuinţele de tip A (cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn) şi 1.500 de euro pentru locuinţele de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic), pentru zona B - 5.000 de euro (tip A) şi 3.000 de euro (tip B), iar pentru zona C - 7.000 de euro (tip A) şi 4.500 de euro (tip B).

 

Sursa

9 March 2012