Un salariu minim dat lunar pe caldura
Averea - 04.01.2006
 

Inceputul de an a adus cu el si primele facturi mai mari la intretinere. Majorarea pretului de referinta al gigacaloriei la 1,075 milioane lei (107 lei noi) si prima luna in care regia de termoficare a furnizat integral agent termic a determinat o adevarata explozie a facturii de intretinere. Din primele calcule efectuate de administratori rezulta ca iarna aceasta, la un apartament cu trei camere, energia termica va ajunge cat salariul minim pe economie.

Este posibil ca vestile proaste sa nu se opreasca aici, avertizeaza Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR). Reducerea cu inca 33% a subventiei pe care statul o acorda pentru acoperirea diferentei dintre pretul real al gigacaloriei si cel platit de populatie, aplicabila incepand de luna aceasta, ar putea determina o noua scumpire a energiei termice livrate populatiei.

Asta in conditiile in care primariile nu au suficiente resurse financiare pentru a sprijini producatorii sau distribuitorii de apa calda si caldura, aflati in subordinea lor. Radu Opaina, presedintele FAPR, apreciaza ca, fata de perioada 2004-2005, costurile privind intretinerea la bloc in iarna 2005-2006, in conditii normale de confort, vor fi cu pana la 50% mai mari.

"Cresterea este determinata de marirea preturilor la gigacalorie cu peste 50%, la gazele naturale cu 60%, energie electrica cu 40% si a salubritatii cu 100%", a spus Opaina.

Din calculele intocmite de FAPR, cel mai mult, adica 760.000 lei de persoana, vor plati la intretinere locatarii blocurilor fara contoare individuale de apa si fara centrala termica de apartament sau de bloc. In aceasta situatie se afla 35% din totalul populatiei de la orase adica 2,8 milioane de cetateni . 60% din romanii care locuiesc in apartamente contorizate la apa, dar fara centrala termica individuala sau de bloc, ca si cei care au repartitoare de costuri, adica 4,5 milioane de oameni, vor plati cate 460.000 lei pe luna.

Cel mai putin, adica 330.000 lei de persoana vor plati cei care au atat contoare de apa, cat si centrala termica de apartament, acestia reprezentand 5% din locatarii care stau la bloc.

La aceste sume se adauga costul cu incalzirea, adica, in medie, 800.000 lei pentru fiecare camera. "Daca exista repartitoare de costuri si locatarii actioneaza asupra robinetilor termostatici in conditii de confort minim, adica 18?C in apartament se poate obtine o reducere cu 20% a costurilor estimative facute de noi", a declarat Opaina. Presedintele FAPR mai spune ca pentru plata altor utilitati absolut necesare romanii trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin un milion. "Aceasta pentru ca, lunar, romanii mai au de platit, in medie, 400.000 lei pentru energia electrica, alti 300.000 pentru abonamentul la cablu, la care se adauga inca 250.000 lei pentru telefonia fixa.

Adica minimum un milion de lei", a precizat Opaina. Elisabeta Marin, locatara in blocul R4 din Sectorul 3 al Capitalei, spune ca numai factura la energie termica pe luna noiembrie se ridica la aproape doua milioane lei. "Locuiesc intr-un apartament cu doua camere si nu am termostat la calorifere. Pentru luna noiembrie trebuie sa platesc 1,7 milioane lei, la care se adauga si cheltuielile cu apa si gazele si toate celelalte. Am o pensie de trei milioane lei si nu stiu ce am sa ma fac cu toate scumpirile anuntate anul acesta", a marturisit femeia. Alexandru Grigorescu locuieste intr-un apartament de patru camere si spune ca, pe luna noiembrie, factura la energie termica a depasit cu mult doua milioane lei.

"Mi-am pus in toamna repartitoare de costuri si termostat dar tot trebuie sa platesc doua milioane si jumatate lei numai pentru caldura pe care mi-o da statul. Am auzit ca altii se ingradamesc intr-o camera si opresc robinetul la calorifer in celelalte. Am ajuns ca la tara. Numai acolo facea bunica focul intr-o singura soba. Eu nu pot sa-mi tin copiii in frig. Trebuie sa am in casa peste 20 de grade Celsius", conchide barbatul.



Daniela Serb - Averea
 

4 January 2006