Un pol urban tot mai atractiv: Voluntari




Hot News - 15.11.2006
 

Putini sunt aceia care, tocindu-si placile de ambreiaj si consumand combustibil in nestire pe Sos. Colentina sau asteptand pe sens contrar sa intre in Bucuresti, realizeaza ca se afla in proximitatea unui viitor important pol rezidential si de afaceri al metropolei bucurestene: Voluntari.

Urbanizata oficial acum numai cativa ani, fosta comuna de periferie este inca un oras al marilor contraste: intr-o parte locuiesc cei care au venituri mult peste medie, iar in cealalta - cei aflati la limita saraciei.

Alexandru Petrescu, partener in cadrul firmei de consultanta imobiliara ESOP Consulting, considera ca „Voluntariul este in primul rand un centru rezidential, pentru ca afacerile se dezvolta in apropiere de aeroportul Otopeni, conectat cu centura, legat cu Soseaua Pipera-Tunari, unde se dezvolta partea de birouri, de centre de afaceri.

Viitorul Bucurestiului poate fi sintetizat prin expresia: . Voluntariul este in acest sens un punct de interes pentru investitori. E clar ca acum e momentul unei alegeri strategice pe terenuri mari sau pe proiecte mari de dezvoltare”.
In ultimii ani, atentia autoritatilor locale s-a indreptat catre zona mai saraca si s-au alocat fonduri importante pentru dezvoltarea zonei intermediare si a celei rezidentiale, intre Pipera si Voluntari.

Aici se va dezvolta un proiect foarte mare de retele si utilitati care prevede modernizarea strazilor, alimentarea cu apa, canalizare, largirea actualelor artere de circulatie de intrare/iesire din localitate, constructia unor pasaje supraterane in zona caii ferate si continuarea reabilitarii celorlalte lucrari de infrastructura.

Carmen Gavrila, director al Directiei Investitii in cadrul Primariei Voluntari se bucura ca s-a reusit atragerea inca de pe acum de fonduri structurale de la UE: „A reusit sa atragem fonduri Phare pentru realizarea podului peste calea ferata, am dezvoltat un alt proiect alaturi de Agentia Sapard in Voluntariul vechi, iar de anul viitor vom accesa si alte fonduri.

Toti acesti bani se intorc in principal in infrastructura si in modernizarea transportului public. Primaria a reusit sa achizitioneze autobuze, care functioneaza deocamdata pe ruta Voluntari-Bucuresti, urmand ca, o data cu finalizarea unei cai de legatura intre Pipera si Voluntari, sa fie pusa in functiune o linie directa.

Voluntariul de maine va fi un oras foarte modern care va atrage investitorii si care se va dezvolta intr-un ritm accelerat”.
Punctand efectele modernizarii infrastructurii asupra dezvoltarii mediului de afaceri, consultantul imobiliar Alexandru Petrescu afirma: „expertiza noastra arata ca pana acum a existat o miscare mare a companiilor pe piata pentru ca nu au fost suficiente spatii de birouri.

Pe masura ce apar proiecte gen business-park in zona Pipera-Voluntari, firmele vin si au posibilitatea de extindere, nefiind nevoie sa se mute in fiecare an. O astfel de firma aduce un numar insemnat de angajati, care sunt motivati sa cumpere locuinte aflate cat mai aproape de birou. In Romania exista o mobilitate mica a oamenilor, pentru ca multi dintre ei sunt proprietari.

In alte tari, oamenii stau cu chirie si se duc mai usor catre locul de munca si se asaza acolo cu resedinta. Cei care doresc sa investeasca in Voluntari trebuie sa tina cont ca in zona sunt investitii mari in business-parcuri si exista interes din partea autoritatilor de a dezvolta infrastructura.

Acestea sunt motive importante pentru investitori de a construi rezidential in zona Voluntari”.

Expunand punctul de vedere al investitorului, Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact SA, nu-si ascunde optimismul: „Principiul cererii si ofertei se aplica foarte bine in localitatea Voluntari, iar potentialul de dezvoltare existent si deschiderea autoritatii locale au facut-o sa devina, pe harta Bucurestiului, zona cu cea mai mare dinamica de dezvoltare pe un areal de 30 km patrati.

Conform principiului imitatiei, oamenii simt succesul si vin sa-l amplifice. Din acest punct de vedere, Voluntariul este pe val si acesta este si meritul administratiei locale actuale, care stie sa atraga investitorii.

Autoritatile locale trebuie sprijinite in demersul de regandire al strategiei fiscale, pe principiul acordarii unor facilitati investitorilor, astfel incat Voluntariul sa castige pe termen lung din dezvoltarea marilor proiecte”, a mai punctat presedintele Impact.

Ager Press
 

15 November 2006