Autorităţile speră ca în luna iulie să se poată circula pe un tronson al autostrăzii Medgidia-Constanţa şi pe altul al centurii Constanţei. De asemenea, Ministrul Transporturilor a semnat contracte în valoare de 690 milioane de euro pentru 98 km de pe Coridorul IV.

18481-18468-autostrada.jpgPentru a afla care este stadiul lucrărilor, vineri a avut loc o întâlnire între reprezentantul Guvernului în teritoriu şi cei implicaţi în realizarea autostrăzii şi a centurii ocolitoare a municipiului Constanţa, conform Mediafax. La finalul acestor întâlniri, Claudiu Palaz a declarat că nu exproprierile sunt cele care împiedică treaba, ci descărcările arheologice.

„Singurele probleme ridicate sunt cele legate de descoperirile arheologice şi descărcările de sarcină, mai ales descoperirile realizate pentru valul mic de pământ din zona Valea Dacilor, unde se pune problema unor necropole şi necropolele descoperite la sud de localitatea Valu lui Traian. Termenul nostru pentru finalizarea descărcărilor arheologice a fost stabilit în luna iunie. Nu sunt probleme legate de exproprieri, nu mai sunt probleme legate de identificări de terenuri" a afirmat prefectul Constanţei.

La 15 iulie ar trebui să fie gata un tronson al A2

Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, nădăjduieşte că şoferii care vor merge în sudul litoralului vor evita trecerea prin municipiu şi vor ieşi în zona Agigea. Acesta declară că la mijlocul lui iulie ar trebui să se poată circula pe un tronson al Autostrăzii Soarelui şi pe o bucată a centurii ocolitoare a Constanţei, dar nimic nu este sigur. Deocamdată nu s-a putut preciza daca circulaţia pe tronsoanele respective se va desfăşura pe o singură bandă sau pe două benzi.

"Sperăm ca din data de 15 iulie să se poată circula din zona Valea Dacilor până pe DN 3, la intrarea în municipiul Constanţa, iar de aici pe varianta ocolitoare până la Agigea. Astfel, va fi decongestionat traficul din municipiul Constanţa", a explicat Claudiu Palaz.

Contracte reziliate

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat şi că vor fi întrerupte contractele cu unii dintre cei 29 de subcontractori de pe centura municipiului Constanţei care nu îşi fac treaba.

"Am ridicat problema subcontractorilor pe care îi are firma care se ocupă de centura Constanţei. Am informaţii că multe din firmele respective nu-şi fac treaba şi am considerat că este necesar să le fie analizată activitatea. Sunt 29 de firme subcontractoare, iar unele dintre acestea nu lucrează, nu au forţa necesară pentru a face lucrarea. Dacă se reziliază contractele, lucrările respective pot fi date celorlalte firme care au forţă şi astfel nu se va pune problema întârzierilor", a continuatprefectul Constanţei.

De la 313 kilometri de autostrăzi se va ajunge la 850 kilometri

Astăzi, România are 313 km de autostradă. Ministrul Transporturilor a declarat că în urma unor investiţii ce depăşesc 5 miliarde de euro, în următorii ani se vor finisa aproape 850 km de autostrăzi.

"În prezent sunt 313 kilometri de autostrăzi executaţi şi alţi 276 kilometri în execuţie", a afirmat Anca Boagiu.

Vineri s-au semnat cinci contracte pentru aproape 100 km de pe Coridorul IV. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 690 milioane euro, iar termenul de finalizare este în 2013. Se vor încheia patru contracte pentru alţi 85 kilometri, care vor costa circa 560 milioane euro.

"În total, am făcut economii de la nouă licitaţiide autostrăzi, în valoare de peste 600 milioane euro, cu care vom finanţa construcţia a 71 de kilometri de autostradă. În total, vom avea 845 kilometri de autostradă, valoarea lucrărilor fiind de 5,17 miliarde euro", a spus Boagiu.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că absorbţia fondurilor europene este „prioritatea zero" în momentul de faţă. Astfel că se vor face eforturi pentru a creşte rata de absorbţie la 20% la finalul acestui an, de la 4% la începutul lui 2011.


23 May 2011