Un nou record pe piata imobiliara: tranzactii de 212 milioane de euro
Curierul National - 29.09.2006
 

un nou record pe piata imobiliaraVolumul tranzactiilor inregistrat de real-estate-ul din Europa Centrala si de Est in prima jumatate a anului in curs s-a apropiat vertiginos de suma record de 4 miliarde de euro

Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania realizate in primul semestru al anului a reprezentat 5,4% din piata de real-estate din Europa Centrala si de Est. Potrivit datelor companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), din totalul de 3,9 miliarde de euro inregistrat din tranzactii in partea central-est europeana, Romania s-a situat la valoarea de 212 milioane de euro.
Analistii CBRE au apreciat ca valorile tranzactiilor din sectorul real-estate ofera premise pentru stabilirea unui nou record pentru anul in curs. Activitatile inregistrate in primul semestru in tari cu piete consacrate in imobiliar, precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Rusia au depasit volumul inregistrat in perioada similara a anului trecut, in crestere cu 26%, contabilizand 21% din totalul investitiilor din regiune din ultimii sapte ani.

79% din investitii indreptate spre centrul Europei

Majoritatea investitiilor din prima jumatate a anului 2006 au fost inghitite de sectorul offices, cu un volum impresionant de peste 43% si de retail, insumand 40% din volumul total, dintre care 75% sunt centre comerciale.

Daca peste 83% din investitiile din partea central-estica a Europei au fost indreptate inspre segmentele cladirilor de birouri si retail, restul de 17% au fost cu precadere impartite intre sectoarele industrial si hotelier.

Un lucru demn de luat in seama il reprezinta distributia proportionala a fondurilor investite in aceasta parte a Europei. Cu toate ca majoritatea investitorilor au preferat, ca si pana acum, pietele din centrul Europei, unde investitiile au reprezentat 79% din total, valoarea acestora a scazut cu 8% in raport cu anul precedent. Polonia a atras 35% din totalul investitiilor din prima jumatate a anului in curs, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Ungaria a inregistrat o scadere de 10% a volumului investitiilor fata de perioada specificata cu 10% , ingloband acum 19 procente din volumul total. La acelasi nivel de 19%, s-a mentinut Cehia. O piata primitoare s-a dovedit de la inceputul lui 2006 Rusia, care a inglobat 7% din investitiile distribuite in regiunile estice si centrale. Restul investitiilor, respectiv 14% din total, au avut ca destinatie Romania, Slovacia, Bulgaria si, mai nou, Croatia, se arata in studiul citat.

Peste 60% din fluxul de capital primit de Europa Centrala si de Est a venit din partea a 10 mari investitori. Meinl European Land, cu investitii de 430 de milioane euro, in doua tranzactii, Immoeast - 386 milioane euro, in cinci tranzactii, Equest - 328 milioane euro, in patru tranzactii, London&Regional - 260 milioane euro, o tranzactie, sunt printre investitorii activi ai pietei. Pe piata romaneasca sunt prezente Meinl European Land, Immoeast si Equest, cunoscuti pentru mai multe tranzactii pe segmentul comercial si de birouri din ultimii ani.

Hopuri pentru imobiliarul din Ungaria

Primul semestru al anului 2006 a insemnat o perioada benefica pentru Croatia, care s-a alaturat pietelor cu investitii active prin cei 115 milioane de euro tranzactionati. La acest lucru au contribuit doi jucatori activi ai pietei de real-estate, Degi si ImmoEast, patrunsi in Croatia pe segmentul retail, prin dezvoltarea unor centre comerciale in Zagreb.

Cu un cumul al investitiilor de 155 milioane de euro, piata vecinilor bulgari a fost dominata cu precadere de sapte deal-uri semnificative inregistrate in retail, office-building si segmentul hotelier. In ciuda unei prime jumatati de an 2005 destul de puternica, anul in curs a adus pe piata slovaca o singura tranzactie in Bratislava.

Printr-o experienta relativ socanta a trecut piata imobiliara din Ungaria, care s-a domolit suficient de mult in raport cu 2005. Daca anul trecut investitiile au inregistrat un record de 1 miliard de euro, semestrul intai al lui 2006 a reusit sa reduca consistent din avantul capatat de Ungaria prin cele 256 de milioane de euro investiti. Orco Property Group si ImmoEast, marii jucatori ai anului trecut, au continuat sa investeasca, dar la un nivel mult mai retinut. Majoritatea tranzactiilor, de 69% din totalul pietei, s-au indreptat inspre domeniul pregnant al anului, cladirile de birouri. Din cele 18 tranzactii incheiate, doar trei au fost inregistrate in afara capitalei ungare, Budapesta.


Diana Drinceanu
Curierul National