La sfârşitul săptămânii trecute, a fost acordată a doua daună totală pentru o locuinţă de tip B. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID)a despăgubit un proprietar din localitatea Moţca, judeţul Iaşi, potrivit informaţiilor furnizate de primăria acestei comune.

Sursa: voceavalcii.roÎn localitatea Moţca au fost încheiate 67 de poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţe, deşi există peste 1.700 de proprietăţi. Adică nici 4% dintre locuinţele din această localitate nu sunt asigurate, arată statisticile oficiale.

Poliţa de asigurare în baza căreia s-a plătit despăgubirea a fost vândută de compania Astra Asigurări, în data de 23 mai 2011, şi era deţinută de Hobinca Anica, în vârstă de 88 de ani. Riscul care a dus la distrugerea locuinţei a fost cel de alunecare de teren", declară Costel Arteni, primarul acestei comune.

Din cauza ploilor abundente din timpul verii, în localitatea Moţca, din Iaşi, s-a produs o alunecare de teren, în luna iulie a acestui an. Acest fenomen a afectat trei locuinţe, distrugând iremediabil o casă. Suma maximă pentru care această casă era asigurată a fost de 10.000 euro, dar valoarea încasată de la societatea de asigurări a fost de aproximativ 9.000 euro.

Nu poate fi plătită o sumă mai mare decât valoarea casei. Pentru o bojdeucă, nu poţi plăti 10.000 euro, dacă ea valorează 2.000 euro. Se calculează şi materialele care intră în construcţia unei astfel de case, inclusiv vechimea casei", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

  • Locuinţele de tip A sunt asigurate pentru o sumă maximă de 20.000 euro, iar poliţa obligatorie costă 20 euro/an. Aceste clădiri au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn; preţui exteriori sunt din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic
  • Locuinţele de tip B sunt asigurate pentru o sumă maximă de 10.000 euro, iar poliţa obligatorie costă 10 euro/an. Aceste construcţii au pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic

O altă despăgubire acordată de PAID a fost pentru o locuinţă de tip A, din Avrig, judeţul Sibiu. Deşi locuinţa a fost evaluată la 26.000 euro, proprietarii au primit 20.000 euro, deoarece aceasta a fost suma maximă asigurată de poliţa obligatorie a locuinţei.

Situaţia daunelor gestionate de PAID, începând cu 15 iulie 2011:

  • 75 de dosare avizate, în total
  • 32 de daune achitate, dintre care două - pentru daune totale
  • valoarea daunelor achitate - 290.000 lei
  • valoarea comisionului plătit companiilor de asigurare - 9.500 lei

Până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, valoarea rezervelor constituite se ridica la 270.000 lei. Iar la începutul lunii octombrie, erau 791.728 de poliţe încheiate, conform datelor PAID.

  • Clădiri tip A - 482.151 de poliţe
  • Clădiri tip B - 309.577 de poliţe
  • Mediul urban - 485.158 de poliţe
  • Mediul rural - 306.570 de poliţe

Mulţi dintre proprietarii ale căror contracte au expirat la data de 15 iulie 2011 nu şi-au reînnoit poliţele. Aceştia au ales să continue cu asigurări facultative, astfel că PAID a înregistrat o scădere a portofoliului.

CITEŞTE ŞI: PAID a plătit prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro

4 October 2011