Firmele construiesc mai putin, locuinte noi si ieftine gasesti mai greu Cu santiere in numar mic si zvonuri privind incetarea programului „Prima casa", pe fondul epuizarii fondului alocat developerii raman in expectativa.

17194-blocuri-noi2.jpgMulte dintre bancile implicate in programul „Prima casa" au atins deja fun­dul sacului. Clientii, in numar tot mai mare, sunt nevoiti sa se indrepte catre cele doua mari banci ramase in joc. Din pacate, oferta de locuinte noi se ingus­teaza tot mai mult, dezvoltatorii temandu-se ca, in lipsa finantarilor, nicio companie nu va mai risca sa inceapa un nou proiect.

Pentru foarte multi dezvoltatori prezenta pe piata locuintelor nu se mai pune in termeni de profit sau castig, ci intre supravietuire sau sucombare. Sta­tis­ticile referitoare la sectorul cons­tructiilor de locuinte sunt mai mult decat graitoare, acesta suferind cea mai mare comprimare din 2000 incoace. La nivel national, re­ducerea numarului de noi locuinte finalizate este de 20% in 2010 fata de 2009 si de 25% comparativ cu 2008. Astfel, fata de 64.000 de locuinte construite in 2008, anul trecut au fost finalizate 48.812 unitati. Agonia sectorului va continua inca cel putin opt luni, deoarece datele INS privind evolutia numarului de autorizatii de construire pentru locuinte indica o diminuare de peste 52% in 2010, fata de 2008. Cifrele nu sunt doar niste statistici seci, oricine incearca sa cumpere un apartament in zilele noastre putand sa constate cat de firava este oferta reala pe piata rezidentiala primara.

In expectativa

Putinii dezvoltatori care continua sa construiasca tintesc, in principal, clientela de tip „Prima casa". Din aceasta categorie, singurii ramasi activi pe piata (cu santiere in constructie) sunt doar dezvoltatorii ansamblurilor Militari Residence, Cartie­rul Latin si Cosmopolis. Totusi, chiar si acestia se limiteaza la lucrari de cons­truc­tii de mica anvergura, principalul motiv fiind dat de incertitudinea continuarii programului „Prima casa". Investitorii care au declarat vanzari record in vremuri de criza, gen Militari Residence, nu s-au intins la mai mult de un bloc in constructie. Ioan Sorin Rosu, director general Apulum 94, spune ca, in lipsa unor noi proiecte imobiliare, piata risca sa sucombe. „Este extrem de important ca programul «Prima casa» sa continue. Pe piata, proiectele noi sunt foarte putine si acelea reduse ca dimensiune. Daca se continua in acest sens, nu este mult timp pana cand piata va intra in blocaj", crede Rosu. Reprezentantul Apulum 94 afirma ca guvernul ar trebui sa sprijine mai activ sectorul constructiilor rezidentiale, afir­mand ca printre dezvoltatori nu se mai vorbeste in termeni de „dezvoltare a afacerii, ci de supravietuire".

Exemplu de succes

In prezent, modelul de succes in afa­ceri imobiliare cu „Prima casa" este dat de Militari Residence. Inceput ca alte zeci de ansambluri din Bucuresti cu un proiect de apartamente cu suprafete generoase, deci preturi unitare mari, proprietarii Militari Residence au refacut proiectul imediat dupa ce criza a batut la usa, adaptandu-l programului „Prima casa". In prezent, din cele peste 1.000 de locuinte construite in cartier, doar putin peste 150 mai sunt disponibile la vanzare.

Insa asa cum observa Giulio Anghe­loiu, presedintele Premier Service, adap­tarea din mers la noile conditii de piata a fost mai facila in cazul micilor investitori. „Majoritatea dezvoltatorilor s-au reprofilat pe recompartimentarea vilelor in apar­ta­mente, reamenajari, schimbari de desti­natie, constructia de apartamente, la ince­put cu suprafete mari, apoi din ce in ce mai mici. Acest trend a cuprins toata Capitala si comunele limitrofe".

Ciclu ieftin

Majoritatea proiectelor care astazi se afla in „lichidare de stoc" se bucura de po­pu­laritate datorita pretului mic. Tere­nurile de la marginea orasului au fost mai ieftine comparativ cu cele din zonele de cartier sau semicentrale, de aceea com­pa­niile care au dezvoltat in „margi­nimi", gen Militari, Berceni, Oltenitei-Popesti Leordeni sau Prelungirea Ghencea, si-au permis un joc mai larg cu marja de profit. In zonele din interiorul orasului, majo­ritatea dezvoltatorilor au construit in pe­ri­oada in care costurile de achizitie pentru terenuri, lucrari si materiale de cons­truc­tii erau foarte mari. In afara de asta, in fata crizei, multi manageri au ales sa lupte cu problemele iscate de aceasta... admirand peluza din fata biroului. Astfel au aparut pe piata noi paradoxuri imobiliare ca acela al fondurilor de investitii speculative cu locuinte mai ieftine ca la dezvoltatori. Spre exemplu, Be Igloo a comercializat in 2010 locuinte ale fondului Romania Invest la preturi sub ale celor practicate de dezvoltatori pentru acelasi proiect.

Nimrod Zvik, directorul Be Igloo, a explicat acest paradox prin faptul ca ma­joritatea dezvoltatorilor au preferat sa taie toate costurile, inclusiv cele cu echipele de vanzari, pur si simplu inghetand pro­iectul. „Multe dintre santierele din Bucu­resti au fost inghetate nu de ciza, ci de incapacitatea managerilor de a gestiona o afacere in alt context decat cel in care apartamentele se vand singure", adauga reprezentantul Be Igloo.

Pretentii sporite pentru calitate

Este adevarat ca exista si constructori care au inceput sa ridice locuinte anul tre­cut, dar acestia sunt foarte putini si ane­mici. In plus, odata cu trecerea boomului imobiliar si cerintele legate de calitatea cladirilor au crescut, ceea ce a presupus chel­tuieli mai mari din partea dezvolta­to­ri­lor, spune Sorin Sararu, Managing Par­tner Project Expo. „Piata s-a schimbat foarte mult mai ales din punctul de vedere al cererii, iar unii dezvoltatori nu au adap­tat oferta, fie din cauza ca proiectele erau deja finalizate si nu se mai puteau face mo­di­ficari, fie pentru ca nu au realizat in ce consta cererea actuala", declara Sararu.


Sursa

22 March 2011