După ce în urmă cu două săptămâni a fost lansat pe piaţa bucureşteană un ansamblu de locuinţe construite pe structură metalică, compania elenă Phoenix Real Estate, care realizează în parteneriat cu Helios Properties cinci parcuri logistice pentru General Electric, a anunţat un proiect de locuinţe construite din materiale alternative produse de propria fabrică din Clinceni. Casele construite pe stil american au un preţ de vânzare de 750 de euro/mp, inclusiv terenul din jurul proprietăţii.

13677-0-57282-sip.jpg„Dacă ai un teren, noi putem să îţi livrăm casa la cheie pentru 450 euro/mp. Casele sunt construite din SIP (Structural Insulated Panel), sistem folosit la construcţia caselor în Statele Unite. Am construit până acum 12 case, dar avem autorizaţie pentru 121 de locuinţe", a declarat într-un interviu acordat capital.ro Leslie Warren, leasing director în cadrul Helios Phoenix, societate constituită din parteneriatul celor doi dezvoltatori.


Casele sunt construite pe un teren din Corbeanca aflat în proprietatea Phoenix Real Estate. Terenul aferent locuinţelor variază între 80 şi 200 mp. Până acum dezvoltatorul a reuşit să vândă şase case din cadrul proiectului denumit Apollonia Gardens.

Compania de dezvoltare imobiliară Metropolitan Capital Group pregăteşte un proiect imobiliar, bazat tot pe materiale alternative, ce va cuprinde 170 de locuinţe pe structură de oţel a căror preţ variază între 21.012 euro, pentru o garsonieră, şi 35.800 de euro, fără TVA, pentru un apartament cu trei camere. Compania nu cere bani în avans, ci doar la finalizarea proiectului ce va fi amplasat în Mogoşoaia. Proiectul, format din şapte blocuri de mici dimensiuni, este deocamdată doar pe hârtie, dar dezvoltatorii susţin că ansamblul va fi finalizat în maxim trei luni de la începerea lucrărilor, programate pentru 15 septembrie 2010.

Materialele utilizate

Phoenix Real Estate a deschis anul trecut o fabrică în Clinceni care produce materiale de construcţii. Capacitatea de producţie zilnică a fabricii este de aproximativ 1.200 mp de panouri SIP.

Panourile sunt alcătuite din două plăci OSB de 15 milimetri la exterior şi spumă PIR (poliizocianurat) la interior. Spuma este produsă exclusiv în fabrica de la Clinceni, pe bază de materiale furnizate de Bayer. Potrivit reprezentanţilor companiei coeficientul de transfer termic al materialului este de 0,022 W/mK şi are o grosime ce variază între 90 şi 210 milimetri. Densitatea materialului este de 46 kg/mc.

Plăci OSB sunt importate din Germania şi au o grosime de 15 milimetri. Dimensiunile standard ale panourilor SIP sunt: lăţime 122 mm - 1.250 mm; lungime 2.800 mm - pereţi, iar grosimea variază între 120 şi 240 mm.

De cealaltă parte, locuinţele construite pe structură de oţel au pereţii căptuşiţi cu vată minerală, cărora li se adaugă plasă din metal, masă de şpaclu şi ultimul strat, din rigips. La interior, pereţii sunt izolaţi cu ajutorul unor plăci din gips-carton. Costul de construcţie al unei astfel de case se ridică la circa 400 euro/mp, fără teren şi utilităţi.

Piaţa terenurilor la 180 de grade

În perspectiva unui proiect de succes Phoenix Real Estate intenţionează să dezvolte astfel de locuinţe şi în alte locaţii din jurul Bucureştiului. Compania a pus ochii pe un teren în Popeşti-Leordeni, însă se pare că alt dezvoltator le-a luat-o înainte.

„Ne-am mai uitat la un teren bun pentru dezvoltări rezidenţiale în Popeşti-Leordeni. Acel lot era la vânzare acum doi ani la 55 euro/mp. Noi le-am oferit acum ceva timp 9 euro/mp şi cred că într-un final a fost cumpărat de altcineva cu 7 euro/mp. Terenul era bun pentru 2.000 de case. Pe noi ne interesa să construit acolo o suburbie, dar l-am ratat", a explicat Leslie Warren.

Proiectele General Electric

Dezvoltatorul Helios Phoenix are în dezvoltare cinci parcuri logistice pentru compania americană General Electric. Planurile americanilor s-au diminuat foarte mult de la intrarea lor pe piaţă când au anunţat că vor construi 12 parcuri logistice care ar fi atras 170 mil. euro.

GE este singura companie care îşi mai permite să investească în construcţii speculative. Primul proiect din cadrul reţelei Olympian Logistics Parks a fost inaugurat la Braşov la sfârşitul anului trecut şi până acum clădirea de 18.000 mp este goală.

„Nu pot avans un termen până la care ar trebui să închiriem clădirea. Dacă întrebi CEO-ul el spune că trebuie închiriată chiar acum, dar alţii sunt de părere că mai degrabă o ţinem goală decât să vindem foarte ieftin. Nu pot spune că dacă în şase luni nu închiriez clădirea sunt concediat", spune Warren.

Potrivit acestuia, compania va începe să construiască faza a doua a proiectului din Braşov odată ce acesta va fi închiriată în proporţie de 70%. Aceeaşi ecuaţie este valabilă şi pentru proiectul din Timişoara de 28.000 mp, care este în faza de finisaje.

Cei doi dezvoltatori se pregătesc şi de proiectul din Agigea-Constanţa, însă anul acesta vor mai începe doar proiectul din Cluj.

„Avem un teren şi în Chiajna, în spatele proiectului Cefin. Acesta îl vom construi ultimul, pentru că este foarte mult spaţiu liber în Bucureşti. Nu vom începe o construcţie speculativă la Chiajna, dar dacă avem precontracte semnate putem începe mâine. Chiar şi cu o scrisoare de garanţie putem începe, pentru că avem finanţarea la dispoziţie şi când va spune cineva da, îi vom da drumul", subliniază Leslie Warren.

Până acum, lucrările la cele două proiecte au fost atribuite antreprenorului turc Atak.

Sursa

22 September 2010