Compania Alia, membră a grupului spaniol Alius, a început în urmă cu două săptămâni negocierile de vânzare a penthouse-ului din cadrul ansamblului Alia Apartments la un preţ de circa 2 mil. euro.

14441-alia_apartments_aee554cd4e.jpgCel mai scump apartament vândut de spanioli la sfârşitul lui 2008 a fost un duplex din cadrul aceluiaşi complex, în suprafaţă 340 mp, al cărui preţ a depăşit 1 mil. euro şi a fost achitat în proporţie de 80%. Cumpărătorul are dublă cetăţenie şi provine din zona ţărilor nordice.

Penthouse-ul are şase camere, o suprafaţă construită de 617 mp, şi este amplasat la etajul 20 al unui bloc turn.

Vânzările din cadrul ansamblului au început în 2008 şi până acum a fost vândut în procent de 45% dintr-un total de 124 de apartamente de lux. Circa 20% din apartamentele vândute au proprietari străini, majoritatea spanioli, care lucrează în multinaţionalele din România.

Preţuri în creştere

Compania a finalizat recent complexul rezidenţial din zona Arcul de Triumf a Bucureştiului şi se aşteaptă ca vânzările să crească. Preţurile practicate în prezent variază între 2.000 şi 2.500 euro/mp, însă dezvoltatorul intenţionează să crească preţul în următoarele luni, dacă planul de vânzări va merge conform aşteptărilor.

„Am înţeles că este un risc din partea cumpărătorilor să achiziţioneze din fază de proiect, dar acum că am terminat lucrările sperăm să vindem mai bine. Am fost abordaţi de fonduri de investiţii mari interesate de achiziţia mai multor unităţi, însă preferăm să vindem către clienţi finali. Sunt străini care locuiesc în România şi care şi-au manifestat interesul pentru proiect", a declarat Fernando Moreno Mendoza, preşedintele Alius. Acesta ia în considerare şi varianta închirierii.

Proiectul este structurat pe trei clădiri de 6,7, respectiv 20 de etaje şi cuprinde 43 de apartamente cu două camere, 52 cu trei camere, 20 cu patru camere, 8 cu cinci camere şi unul cu şase camere. Suprafaţa unităţilor variază între 68 şi 300 mp, cu exceţia penthouse-ului. Suprafaţa totală a proiectului este de 27.000 mp. Cheltuielile de întreţinere comune se ridică la 50 de euro/lună pentru fiecare apartament.

Planuri de investiţii

Investiţia în Alia Apartments a fost de 50 mil. euro, din care 10 mil. euro a costat terenul. Lotul a fost achiziţiont în 2005 de la compania românească Aaylex (proprietarul Avicola Buzău) care a intrat ca partener în proiect cu o participaţie de 30%. UniCredit Ţiriac Bank a asigurat finanţarea în procent de 50%.

Compania mai are achiziţionate două terenuri. Unul în apropiere de lacul Floreasca pe care intenţionează să construiască 400 de apartamente de lux cu o suprafaţă totală construită de 50.000 mp şi încă un lot lângă DN1 unde are în plan un complex de birouri şi locuinţe pe o suprafaţă de 48.000 mp.

„Pentru celelalte proiecte vom aştepta să vedem evoluţia pieţei. Deocamdată ne concentrăm pe vânzarea Alia Apartments", a menţionat Moreno.


Sursa

20 October 2010