New Europe Property Investments (NEPI), un fond înfiinţat în anul 2007, care era aproape anonim în urmă cu câţiva ani, a reuşit să strângă recent într-o ofertă adresată acţionarilor din Marea Britanie, Africa de Sud şi România subscrieri în valoare de 110 mil. euro, de peste 2,2 ori mai mari faţă de suma vizată, pentru a-i investi pe o piaţă imobiliară românească care trece printr-o perioadă extrem de nefavorabilă.

28193-imobiliare-main.jpgSpre comparaţie, statul a atras la Transelectrica Bucureşti, care deţine monopolul pe piaţa de transport al energiei din România, subscrieri de la investitorii de la Bucureşti de 60 mil. euro în oferta pe care a derulat-o la începutul anului, nivel care s-a situat cu 53% peste oferta iniţială.

Prin operaţiunea finalizată recent fondul sud-african, care investeşte din 2008 aproape integral pe piaţa imobiliară românească, a atras 50 de milioane de euro de la investitorii de pe burse şi plasează nivelul sumelor atrase de fond de la începutul anului la circa 128 mil. euro, echivalentul a jumătate din valoarea activelor nete gestionate de fond la 31 decembrie 2011, care se cifrau la aproape 250 de milioane de euro.

Cu banii strânşi de pe burse NEPI a reuşit în doar câţiva ani să devină unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa imobiliară românească, la sfârşitul lunii septembrie având în portofoliul centre comerciale şi clădiri de birouri evaluate la 418 mil. euro, fiind din acest punct de vedere un model pentru companiile care se dezvoltă apelând la finanţarea prin bursă. Fondul sud-african mai deţine în prezent lichidităţi de aproximativ 150 mil. euro pe care intenţionează să le utilizeze pentru realizarea unor noi achiziţii pe piaţa imobiliară din România, pentru care conducerea fondului spune că este în negociere.

 

Sursa

25 November 2012