Este cel mai mare creditor din lume. Este una dintre cele mai mari economii mondiale. şi totuşi, se confruntă cu probleme similare cu ale noastre: problemele de pe scena politică ridică probleme de ordin financiar. Spre deosebire de noi însă, întreaga lume depinde de revenirea acestei mega-puteri: Japonia.

24901-japonia.jpgJaponia se confruntă cu o situaţie cel puţin incomodă: Fitch a retrogradat ţara la "A+", cu perspectivă negativă, din cauza datoriei de stat. Situaţia este cu atât mai periculoasă cu cât întreaga lume depinde de stabilitatea financiară a acestei ţări. Japonia este a treia cea mai mare economie a lumii, după SUA şi China. Problema este că impasul politic împiedică statul asiatic să-şi reducă datoriile uriaşe. Aşadar, Fitch a avertizat că ar putea efectua noi retrogradări dacă guvernul nipon nu va reuşi să adopte noi măsuri de consolidare fiscală pentru a aduce datoria de stat pe un trend descendent ca raport faţă de PIB.

Sub aceste presiuni, guvernul japonez a propus la sfârşitul lunii martie un proiect de lege care ar dubla până în 2015 taxa pe vânzări pentru a finanţa creşterea puternică a cheltuielilor sociale. Acest lucru s-ar putea traduce în destrămarea partidului de guvernare, organizarea de alegeri anticipate şi perpetuarea impasului politic din ultimii ani.

Datoria de stat a Japoniei este de peste două ori mai ridicată decât Produsul Intern Brut al ţării, de aproximativ 5.000 miliarde de dolari. Și totuşi, Japonia s-a menţinut anul trecut în poziţia de cel mai mare creditor din lume pentru cel de-al 21-lea an consecutiv. Activele străine ale Japoniei au crescut anul trecut cu 0,6%, la 253.010 miliarde yeni (3.200 miliarde dolari).

CITEȘTE ȘI Moneda unică va supravieţui, cu sau fără Grecia în Zona euro

 

23 May 2012