După ce ani la rândul piaţa imobiliară din România a cunoscut creşteri spectaculoase, acum asistăm la o scădere a tranzacţiilor. Aşa se face că în perioada august-octombrie 2008, volumul tranzacţiilor a fost mai mic cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor notarilor.

Mai puţine tranzacţii, mai puţini bani strânşi de notariÎn ultimele luni, motoarele pieţei imobiliare au încetinit puternic pe fondul crizei imobiliare internaţionale, dar şi a ştirilor proaste privind problemele financiare cu care se confruntă unele fonduri imobiliare din afară. De asemenea, noile norme de creditare impuse de Banca Centrală au condus şi ele la o scădere a volumului tranzacţiilor, mulţi români ne mai având acces la un credit ipotecar.

Concret, anul acesta din luna august şi până în octombrie s-au înregistrat 125.953 de tranzacţii imobiliare. Anul trecut în aceeaşi perioadă s-au finalizat 150.033 de tranzacţii imobiliare, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Dacă ne uităm la primele zece luni ale acestui an şi la cele din 2007, lucrurile arată mult mai bine, dar asta pentru că, spun analiştii imobiliari, piaţa imobiliară de la noi a început să cunoască o scădere semnificativă din iulie - august 2008. Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2007, s-au încheiat 422.130 de contracte de vânzare-cumpărare, faţă de 418.984, câte s-au înregistrat anul trecut.

Notarii au reţinut în primele zece luni din acest an impozite pe veniturile din tranzacţiile imobiliare de 932,2 milioane de lei, cu aproape 4.3 milioane de lei (peste 1 milion de euro) mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.