ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Ultima strigare in afacerile cu terenuri  

Revista CAPITAL - 09. 04. 2003


In Bucuresti sau in provincie exista inca terenuri ieftine care pot aduce profituri frumoase.
Cumpararea unui teren intr-o zona rezidentiala noua este cea mai sigura si cea mai buna investitie pe termen lung pe care o poate face un roman.

 Pretul terenurilor bune de la periferii se vor tripla in maximum cinci - zece ani in Bucuresti si se vor dubla in marile orase. Au existat cazuri si mai spectaculoase, in care aceste preturi au crescut de zece-cincisprezece ori in ultimii zece ani. Un exemplu concludent este cel al zonei Baneasa-Iancu Nicolae, unde in anii 1991-1992 preturile terenurilor, pe care crestea porumb pe atunci, erau cuprinse intre doi si trei dolari metrul patrat.

Se spune chiar ca un cunoscut om de afaceri cumpara atunci hectare intregi pe cate o sticla de tuica, dupa ce-i imbata pe sateni. Intre timp, pe aceste terenuri au aparut mii de vile noi, in care s-au mutat oameni cu greutate, romani sau diplomati straini.
Iar preturile la terenuri au urcat an de an: in urma cu cinci ani, terenurile se vindeau cu 15-20 USD/mp, iar astazi putinii proprietari care mai au terenuri libere cer intre 30 si 70 USD/mp, in functie de amplasament. La fel au crescut si zonele scoala Herastrau - soseaua Nordului, partea apropiata de Bucuresti a comunei Corbeanca si, mai nou, zonele Mogosoaia si Straulesti - Sisesti.
In aceste zone sunt scoase la vanzare sute de terenuri, de la parcele pentru case, pana la suprafete mai mari, cuprinse intre patru si opt hectare.
Care este reteta succesului investitorilor si al cumparatorilor de terenuri mici care au "pariat" pe aceste zone, atunci cand acolo erau doar balarii? Terenurile trebuie sa fie in zone care au potential de dezvoltare asigurat de: apropierea de oras si concomitent posibilitatea de extindere spre comunele limitrofe, accesul usor spre centru (care sa se faca, pe cat posibil, prin zone curate, sigure), sa fie langa paduri, lacuri (de aceea cartierele rezidentiale noi ale Bucurestiului sunt toate spre nord) si apropiate de zone unde exista infrastructura (drumuri, retele de apa, canalizare, curent electric si gaze. Existenta utilitatilor sau introducerea lor de catre proprietar ridica pretul terenului cu 30-35%.
In toate marile orase sunt terenuri bune de cumparat
In tara, au aparut in ultimii ani zeci de astfel de zone noi, pe care localnicii le-au botezat dupa comunele spre care se extind acestea la iesirea din oras sau, pur si simplu, le-au dat nume noi. La Timisoara, primul cartier nou, Banat I a pornit de la un ansamblu rezidential construit de un investitor privat, societatea Braytim, in anii 90, la iesirea din oras spre comuna Dambovita. In ultimii trei ani, la acea margine a orasului, au aparut sute de vile noi, iar pentru a diferentia zona in functie de apropierea de oras a fost chiar impartita in doua - Banat I si Banat II. Preturile terenurilor au urcat, potrivit datelor agentiei imobiliare locale E.K.S. Company, de la 3-4 DM/mp, in urma cu cinci ani, la 20-35 DM/mp, in urma cu doi ani si ajung acum la 16-25 euro/mp, in functie de distanta de la utilitati.
Anuntarea unui cartier ANL de case in Cluj-Napoca aproape a dublat cota zonei Floresti in ultimele sase luni: de la 10-15 USD/mp, anul trecut, acum preturile la terenurile din jur au urcat la 20-25 USD/mp.
Investitorii privati care construiesc angro case sunt factori hotaratori pentru infiintarea noilor cartiere de lux. "Principalele tranzactii ale anului 2002 in Brasov au avut ca obiect terenuri de peste 200.000 mp. Cei mai multi clienti au fost investitori straini, societati comerciale si persoane private. Pentru 2003 se prevede o crestere a cererii pe piata terenurilor", afirma Dragos Alexandrescu, regional manager la Eurisko.    

Maria Seder



 

 

 

9 April 2003