Romanii vor putea lua mai usor imprumuturi de consum de pina la 75.000 de euro de la banci din alte state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul European voteaza azi o directiva a Comisiei.

UE reglementeaza creditele de consum luate din alta tara

Proiectul de directiva reglementeaza imprumuturi de nevoi personale cuprinse intre 200 si 75.000 de euro si nu se refera la credite ipotecare sau la carduri de credit. Potrivit serviciului de presa al Parlamentului European, directiva in cauza urmareste "sa permita consumatorilor alegerea celei mai bune oferte, in tara lor sau in alt stat membru, sa asigure transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata la diferite banci sau companii de credit".

Cel mai important, directiva va reglementa, la nivelul intregii Uniuni Europene, "stabilirea unor informatii standard ce vor trebui mentionate in publicitatea referitoare la posibilitatile de creditare" si "asigurarea de catre furnizor (institutia de credit - n.r.) a informatiilor privind atit beneficiile, dar si dezavantajele aferente creditelor".
Mai mult, reglementarea va putea ajuta consumatorii din mai multe tari europene sa obtina mai repede un credit, reglementind posibilitatea ca, dupa modelul tarilor scandinave, un credit de 200 de euro sa fie obtinut in 15 minute, prin simpla trimitere a unui SMS.

 In plus, potrivit directivei, consumatorul are la dispozitie un termen in care poate renunta la credit chiar daca a semnat contractul, si asta fara sa invoce vreun motiv. Acesta este de 14 zile calendaristice.

Mai exista o singura problema asupra careia nu exista inca un consens. Potrivit sursei citate, pina joia trecuta, parlamentarii si ministrii UE nu se intelesesera asupra unei metode de calcul a penalizarilor pentru rambursarea anticipata a creditelor. Votul Parlamentului European va avea loc azi, incepind cu ora 13.00 (ora Romaniei) si poate fi urmarit in direct pe site-ul Parlamentului European.

In zona euro, imprumuturile au ajuns la un total de 4.553 miliarde de euro, suma valabila la inceputul anului trecut. Doi europeni din trei recurg la imprumuturi pentru a-si achizitiona autoturisme sau alte bunuri de folosinta indelungata.

Sursa

18 January 2008