Din vară, toţi clienţii băncilor care au un credit în derulare sau vor să-şi contracteze unul vor avea parte de o surpriză plăcută din partea creditorilor.

Dacă credeţi că ratele la bancă sunt prea mari şi intenţionaţi să rambursaţi anticipat creditul, nu vă grăbiţi. Din vară, instituţiile de finanţare vor fi obligate să micşoreze comisioanele de rambursare anticipată, con form unei directive la nivel eu ropean. Potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), până la 11 iunie 2010, toate statele din Uniunea Europeană trebuie să transpună noile reguli în legislaţiile proprii.

sursa:evz.roConducerea ANPC estimează numărul contractelor de credit care vor suferi modificări la peste şapte milioane de dosare. „Printre datele care se vor schimba în contract va fi şi comisionul de rambursare anticipată. Dacă acum acesta ajunge la unele bănci până la 4%-5%, el va scădea până la maximum 1% pentru contractele mai mari de un an şi până la 0,5% petru cele sub un an", a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

O altă cerinţă impusă de lege este scrierea datelor importante cu caractere rezonabile, „negru pe alb" şi într-o exprimare cât mai simplă şi concretă pe care s-o înţeleagă orice client al băncii.

Se vrea şi modificarea creditelor în derulare

Deşi sunt slabe şanse, după cum spun reprezentanţii ANPC, autoritatea va încerca să impună directiva europeană şi pentru creditele în derulare. „Ce rost are să dăm o lege pentru câţiva oameni, în condiţiile în care grosul ţintei noastre este reprezentat de cei care au credite deja luate. Vrem să implementăm directiva, şi dacă va fi lege nicio bancă nu va mai avea ce face", a mai declarat Cerbulescu.

Potrivit lui Mihai Meiu, director în cadrul ANPC, se vrea ca un consumator care doreşte să contracteze un credit să aibă dreptul la minimum 15 zile de analiză a contractului pentru a-l studia, în aşa fel încât să îşi formeze o imagine cât mai completă a ceea ce-l aşteaptă. „Problema nu apare când ia creditul, greul vine atunci când va trebui să-l ramburseze. Consumatorul trebuie să ştie la ce să se aştepte când semnează un contract", ne-a spus Mihai Meiu.

Bancherii nu mai vor schimbări în contracte

„Asociaţia Română a Băncilor (ARB) susţine aplicarea directivei europene în spiritul prevederilor sale, fără modificări şi ajustări", ne-a declarat Gabriela Folcuţ, oficial ARB. Asociaţia crede că în proiectul de ordonanţă de urgenţă nu se respectă principiul armonizării cadrului legislativ naţional cu reglementările UE.

Astfel că, la art. 30 al Directivei 48/2008 se precizează că dispoziţiile acesteia nu se aplică şi contractelor de credit existente la data intrării în vigoare a legilor de transpunere a acesteia. ARB a propus excluderea contractelor de tip ipotecar din sfera de aplicare a ordonanţei de urgenţă şi restrângerea aplicării numai la contractele de credit de consum cu valori cuprinse între 200 de euro şi 75.000 de euro", spun bancherii.

Ei susţin că Parlamentul European recomandă statelor membre să evite extinderea domeniului de aplicare a directivei pentru creditul de consum şi la creditele garantate cu ipoteci (garanţii reale imobiliare), invocând caracterul specific al acestui tip de împrumuturi.






Sursa

16 March 2010