Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a lansat în dezbatere un proiect de Hotărâre de Guvern, care presupune atragerea de investiţii private pentru construcţia de locuinţe sociale.

20774-udrea___mica_91084300.jpgAltfel spus, Elena Udrea doreşte realizarea de parteneriate public-private pentru construcţia de locuinţe sociale, care apoi să fie închiriate.

"În clipa de faţă, cea mai mare problemă o reprezintă legislaţia în vigoare cu privire la abilitatea primăriilor şi consiliilor locale de a împrumuta bani, dreptul la proprietate al primăriilor asupra pământului, abilitatea primăriilor de a garanta plata sumelor care trebuie plătite de potentiaţii chiriaşi.Noi vom susţine această iniţiativă", a declarat pentru MONEY.ro, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Nici dezvoltatorul Adama, prelua tîn totalitate de austriecii de la Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa imobiliară din România, nu ar refuza un parteneriat puplic-privat, dar să aducă şi bani.

"Adama, cel mai important jucător pe piaţa de rezidenţiala din România, cu principala activitate spre dezvoltarea de locuinţe pentru segmentul mediu, este interesată de un asemenea parteneriat în măsura în care este "un business'' în această colaborare. Până când nu avem toate detaliile legate de ce înseamna acest parteneriat, cine şi cum şi în baza căror criterii se va stabili chiria, nu putem să dezvoltăm mai mult pe acest subiect", a declarat pentru MONEY.ro, Asher Lax, directorul de vânzări al Adama, companie deţinută de autriecii de la Immofinanz. Adama a vândut peste 1.000 de locuinţe în toată ţara.

Prelea este direct interesat de această propunere a ministerului. Acesta declarase pentru MONEY.ro în luna martie a acestui an că a avut discuţii cu reprezentanţii ministerului în vederea unui astfel de parteneriat.

Omul de afaceri australian, de origine română, construieşte un proiect de locuinţe ecologice în zona Tunari printr-o tehnologie care permite economisirea a 15% din valoarea unui apartament de 51 mp, pe o perioadă de 30 de ani. În plus, Elena Udrea a lansat cu mare fast proiectul de locuinţe ANL pe un teren de 101,5 ha din Ghencea, care se doreşte a fi, primul eco-cartier din România, cu un număr total de 10.000 de unităţi.

"Vorbim momentan despre un proiect de lege, mecanismul nu este încă pus la punct şi asteptăm ca legea să fie aprobată. Suntem foarte nerăbdători ca lucrurile sa înceapă, pentru că ceea ce oferim noi în domeniul dezvoltarii proiectelor ce privesc locuinţele sociale este foarte competitiv: clădiri verzi cu eficienţă energetică ridicată, viteză de execuţie şi preţuri accesibile. În plus, avem resursele necesare să fim parte în astfel de proiecte", ne-a mai declarat Prelea.

Ce prevede propunerea MDRT

MDRT propune construcţia a 1.000 de locuinţe, de către investotitorii privaţi, care să fie concesionate acestora timp de 20 de ani, perioadă în care concesionarii le vor închiria persoanelor care nu-şi permit o locuinţă, pe baza criteriilor stabilite de stat. Studiile de fezabilitate, actele de concesiune, documentaţiile de atribuire a contractelor sunt plătite de stat, iar terenul este oferit gartuit tot de stat.

Potrivit calcului prezentat în propunerea MDRT, aportul dezvoltatorului ar fi de 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, bani din care se vor realiza lucrările de proiectare şi de construcţii şi motaj. La acestea se adaugă şi alte costuri, de operare, de aproape 20 de milioane de euro.

Investitorul îşi va recupera banii printr-un sistem de plăţi unitare periodice, care vor fi făcute pe toată perioada concesiunii (20 de ani), mai puţin cea în care locuinţa se construieşte (până la doi ani). Aceste plăţi sunt estimate, pe baza aceluiaşi calcul, la 5 milioane de euro pe an.

Teoretic, statul îşi va recupera banii din chirii. Cuantumul acestora va fi stabilit ţinându-se cont de o perioada de amortizare a locuinţei de 50 de ani, de cheltuielile cu administrarea imobilului, de impozitul pe clădiri şi de asigurarea obligatorie.

Calculul estimativ s-a efectuat pentru construcţia a 1.000 de apartamente cu două camere, cu un cost unitar de 450 euro pe metrul pătrat, inclusiv TVA. Costul unitar a fost calculat la 450 de euro/mp inclusiv TVA.


Sursa

5 September 2011