De la 1 aprilie, 15 construcţii ilegale pe plajă şi 24 de chioşcuri amplasate pe nisipul din Costineşti şi Vama Veche au fost făcute una cu pământul, pentru că proprietarii nu aveau autorizaţie de construcţie.

Deciziile au fost luate de comisia de verificare şi control a construcţiilor executate sau în curs de executare pe litoral, constituită în urma demersurilor întreprinse de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

sursa poza:www.mediafax.roAstfel, Elena Udrea a reuşit să facă ceea e nu s-a mai făcut nici măcar o dată în ultimii 20 de ani: demolări de construcţii ilegale, stoparea construcţiilor ilegale în curs de execuţie şi o amplă acţiune de inventariere a autorizaţiilor de construcţie pentru construcţiile deja executate.

Prima reuşită a acestei comisii este faptul că, la această oră, pe litoralul românesc nu se mai construieşte ilegal. Au fost identificate mai multe situaţii în staţiunile de pe litoral în care diverşi întreprinzători turnau betoane, montau terase, lucrau la extinderi de construcţii fără a avea autorizaţii de construcţii. Aceaştia au fost somaţi să sisteze lucrările şi să aducă imobilele la starea iniţială, iar acolo unde constructorii nu s-au conformat, au fost formulate şi plângeri penale împotriva lor", a declarat Elena Udrea, care a precizat că săptămâna aceasta vor începe operaţiunile de demolare a construcţiilor ilegale din baza BTT din Costineşti.

Proprietarii altor 100 de construcţii au primit somaţii pentru a prezenta autorităţilor statului autorizaţiile de construcţie, în timp ce în alte cazuri membrii comisiei încearcă să îi identifice pe proprietari.

"Vreau să vă spun că operaţiunile de demolare a construcţiilor ilegale de pe litoral vor continua. Sunt sute de astfel de construcţii care trebuie să fie verificate, sunt situaţii în care nu am reuşit să îi identificăm încă pe proprietari. Este adevărat că după 1 mai nu se mai poate construi pe litoral, însă se poate demola. Am înţeles că asupra unor reprezentanţi ai statului din această comisie se exercită presiuni, ba chiar s-a ajuns şi la ameninţări. Vreau să îi asigur pe reprezentanţii statului de sprijinul meu şi al Guvernului şi să le spun ferm celor care se află în ilegalitate din punct de vedere al construcţiilor de pe litoral că nu tolerăm încălcarea legii, că nu vom face nicio abatere de la obiectivul pe care ni l-am propus", a anunţat Udrea.




20 April 2010