Preţul este, în acest moment, principalul argument de achiziţie a unui apartament. Chiar şi aşa, cel puţin în Capitală, sunt mult prea puţine locuinţe construite pentru programul cu TVA de 5%.

Cele mai multe a­partamente sunt construite încă de dinainte de nor­mativa TVA-ului redus, motiv pentru care există doar coincidenţe prin care spaţiile se încadrează în condiţiile necesare preţului mai mic.

În principiu, TVA-ul de 5% este o măsură de criză. Dar cele mai multe ansambluri rezidenţiale au fost construite cu mult înain­te să apară probleme pe ­piaţa imobiliară.

Aşa se face că termenii şi condiţiile pe care le presupune un TVA redus sunt întâlnite doar accidental la cei mai mulţi dintre dezvoltatori. Preţul de maximum 380.000 lei la o suprafaţă de cel mult 120 mp sună a utopie chiar şi în această perioadă, când costul pe metru pătrat a scăzut constant. Garso­nierele rămân cele mai vândute locuinţe în condiţiile TVA-ului redus.Dar clienţii caută TVA-ul de 5%.

În aceste condiţii, dezvoltatorii trebuie să se adapteze. Cei care au putut, au recompartimentat apartamentele mai mari astfel încât să obţină două locuinţe mai mici. Dar puţini sunt cei care îşi pot permite asta. „Proiectele noastre sunt construite deja - mai greu se poate face această recompartimentare.

Încercăm mai degrabă să îi ajutăm pe clienţi să depăşească acest moment prin condiţii de plată flexibile sau alte modalităţi, nu prin recompartimentare. Valoarea apartamentului şi utilitatea, se vor pierde dacă începem cu această peticire.", declară Asher Lax, de la Adama.

TVA de 24% în lege, dar de 19% la cumpărare

Chiar dacă taxa pe valoare adăugată a crescut cu 5%, dezvoltatorii imobiliari au decis că nu este momentul potrivit să scumpească. Aşa se face că o bună parte din ei au ales să suporte această diferenţă de plus 5%, pe care nu au adăugat-o costurilor clientului.

„În principiu, niciun preţ de apartamente nu a crescut. Întotdeauna, preţurile în real estate sunt exprimate fără TVA, în primul rând pentru că aceasta nu este vina celui care vinde locuinţe şi în al doilea rând pentru că nivelul TVA-ului variază de la caz la caz.




15 September 2010